2/03/2020

2/03/2020

Zupa "zero waste" z batatem, marchewką i pulled pork


Jak wykorzystujecie resztki warzyw i innych produktów, które zalegają Wam z lodówce? Ja najczęściej robię z nich pizzę, zapiekankę lub właśnie zupę - bo w tych potrawach z łatwością można "upchnąć" wiele produktów, które bardzo często zalegają nam po poprzednim obiedzie. A czasem z takich "resztkowych" kombinacji wychodzą smaki lepsze niż z tych pieczołowicie dobieranych produktów. Tak też było tym razem, moja "resztkowa zupa" stała się wersją "de luxe". Wyszła naprawdę rewelacyjnie, polecam Wam bardzo!


Składniki:

  • kawałek selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 żółta papryka
  • 2 marchewki
  • 2-3 bataty
  • 1 cebula
  • kawałek boczku
  • kilka pieczarek
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • pulled pork z poprzedniego obiadu (przepis na pulled pork TUTAJ)
  • jogurt naturalny
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Cebulę siekamy, boczek kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do rozgrzanego garnka, smażymy kilka chwil, aż tłuszcz z boczku się wytopi, a cebula lekko skarmelizuje. Wówczas dodajemy pokrojone warzywa: selera, ziemniaki, paprykę, bataty, marchewkę. Smażymy 4-5 minut. Następnie wlewamy bulion, gotujemy około 40 minut do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w półplasterki, następnie podsmażamy na łyżce oleju przez 3-4 minuty.
Gotową zupę przekładamy do miseczek. Na wierzchu kładziemy mięso, pieczarki, kleks z jogurtu naturalnego i posypujemy parmezanem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz