4/09/2019

4/09/2019

Fiszburgery - bajgle z panierowanym dorszem i dodatkami



Dziś mam dla Was pomysł na nieco odmienione burgery. Po pierwsze buła w formie bajgli, a zamiast tradycyjnej porcji mięsa - panierowana ryba. Kolorowe, apetyczne i supersmaczne fishburgery już na Was czekają :-)

Składniki*:
⦁    3 bułeczki w formie bajgli (przygotowane np. z TEGO przepisu)
⦁    około 300 g polędwicy z dorsza
⦁    1/2 szklanki bułki tartej wrocławskiej
⦁    1 jajko
⦁    1 pomidor
⦁    rukola
⦁    poszatkowana czerwona kapusta
⦁    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
⦁    2 ząbki czosnku
⦁    sok z cytryny
⦁    sól, pieprz
⦁    olej do smażenia
⦁    opcjonalnie: frytki do podania


Wykonanie:
Polędwicę z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej (jeśli chcemy uzyskać nieco grubszą panierkę) można ten proces powtórzyć. Smażymy rybę z dwóch stron na złoty kolor.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Bułki podgrzewamy w piekarniku. Przekrawamy na pół, smarujemy dolną część sosem czosnkowym, kładziemy rukolę, czerwoną kapustę (doprawioną solą i pieprzem), plaster pomidora oraz usmażoną rybę (można ją skropić sokiem z cytryny). Przykrywamy drugą częścią bułki. 



*przepis powstał na zlecenie marki MAMUT S.A. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz