4/09/2019
Fiszburgery - bajgle z panierowanym dorszem i dodatkami
Dziś mam dla Was pomysł na nieco odmienione burgery. Po pierwsze buła w formie bajgli, a zamiast tradycyjnej porcji mięsa - panierowana ryba. Kolorowe, apetyczne i supersmaczne fishburgery już na Was czekają :-)
Składniki*:
⦁ 3 bułeczki w formie bajgli (przygotowane np. z TEGO przepisu)
⦁ około 300 g polędwicy z dorsza
⦁ 1/2 szklanki bułki tartej wrocławskiej
⦁ 1 jajko
⦁ 1 pomidor
⦁ rukola
⦁ poszatkowana czerwona kapusta
⦁ 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ sok z cytryny
⦁ sól, pieprz
⦁ olej do smażenia
⦁ opcjonalnie: frytki do podania
Wykonanie:
Polędwicę z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej (jeśli chcemy uzyskać nieco grubszą panierkę) można ten proces powtórzyć. Smażymy rybę z dwóch stron na złoty kolor.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Bułki podgrzewamy w piekarniku. Przekrawamy na pół, smarujemy dolną część sosem czosnkowym, kładziemy rukolę, czerwoną kapustę (doprawioną solą i pieprzem), plaster pomidora oraz usmażoną rybę (można ją skropić sokiem z cytryny). Przykrywamy drugą częścią bułki.
*przepis powstał na zlecenie marki MAMUT S.A.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz