4/05/2019

4/05/2019

Owsiane babeczki z budyniem i mango



Dziś znów mam dla Was propozycję związaną z mango. Tym razem w kruchych, owsianych babeczkach, wypełnionych delikatnym kremem budyniowym. Oczywiście zamiast mango możecie użyć innych owoców, w sezonie truskawki, maliny czy borówki sprawdzą się równie dobrze.


 

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 400 ml mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki cukru
  • mango

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę na muffiny. Piec w temp. 180C przez około 20 minut. Ostudzić.
Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru. Ostudzić. Kremówkę ubić, stopniowo dodawać ją do ostudzonego budyniu, delikatnie mieszać do połączenia składników.
Krem przełożyć do ostudzonych babeczek, na wierzchu ułożyć plasterki mango.





7 komentarzy:

  1. Ładnie i apetycznie to wygląda. Aż idę wypróbować w tym momencie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie lekkie przepisy, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał i polecam się na przyszłość ;-) Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Zawsze staram się przemycać do moich deserów owoce, aby były jak najbardziej wartościowe. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dokładnie tak samo ;-) zachęcam do wypróbowania ;-)

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis na ciastka z dodatkiem zdrowych owoców.
    Sklep Sportowy Sk-Sport

    OdpowiedzUsuń