Dziś znów mam dla Was propozycję związaną z mango. Tym razem w kruchych, owsianych babeczkach, wypełnionych delikatnym kremem budyniowym. Oczywiście zamiast mango możecie użyć innych owoców, w sezonie truskawki, maliny czy borówki sprawdzą się równie dobrze.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki cukru
- mango
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę na muffiny. Piec w temp. 180C przez około 20 minut. Ostudzić.
Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru. Ostudzić. Kremówkę ubić, stopniowo dodawać ją do ostudzonego budyniu, delikatnie mieszać do połączenia składników.
Krem przełożyć do ostudzonych babeczek, na wierzchu ułożyć plasterki mango.
Ładnie i apetycznie to wygląda. Aż idę wypróbować w tym momencie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, smacznego :-)
UsuńUwielbiam takie lekkie przepisy, dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci się spodobał i polecam się na przyszłość ;-) Pozdrowienia!
UsuńZawsze staram się przemycać do moich deserów owoce, aby były jak najbardziej wartościowe. Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńMam dokładnie tak samo ;-) zachęcam do wypróbowania ;-)
UsuńBardzo fajny przepis na ciastka z dodatkiem zdrowych owoców.
OdpowiedzUsuńSklep Sportowy Sk-Sport