1/24/2019
Pomysł na wytrawne śniadanie: placuszki z jajkiem i bekonem
Jak wiecie należę do absolutnych "placuszkowych maniaków", uważam, że są mega proste, szybkie i dają ogrom możliwości do wyczarowania pysznych, zaskakujących posiłków. Placuszki zazwyczaj kojarzą nam się z wersją słodką, ale dziś pomysł na wytrawną wersję, idealną np. na śniadanie, a nawet obiad! A więcej "plauszkowych pomysłów" znajdziecie w mojej autorskiej książce: "Placki niebanalnie" :-)
Składniki:
Placuszki:
⦁ 1 szklanka maślanki naturalnej
⦁ około 1 niepełna szklanki mąki orkiszowej
⦁ 1 jajko
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
⦁ rukola
⦁ bekon
⦁ awokado
⦁ 1 jajko
⦁ sok z cytryny
⦁ sól, pieprz
⦁ olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy je w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Bekon smażymy na patelni wraz z jajkiem.
Usmażone placuszki układamy w stosik. Przekładamy je dodatkami: rukola, awokado, bekonem i jajkiem. Podajemy na ciepło.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Mniam, wygląda to naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dzięki :-)
Usuń