1/24/2019

1/24/2019

Pomysł na wytrawne śniadanie: placuszki z jajkiem i bekonem





Jak wiecie należę do absolutnych "placuszkowych maniaków", uważam, że są mega proste, szybkie i dają ogrom możliwości do wyczarowania pysznych, zaskakujących posiłków. Placuszki zazwyczaj kojarzą nam się z wersją słodką, ale dziś pomysł na wytrawną wersję, idealną np. na śniadanie, a nawet obiad! A więcej "plauszkowych pomysłów" znajdziecie w mojej autorskiej książce: "Placki niebanalnie" :-) 


Składniki:
Placuszki:
⦁    1 szklanka maślanki naturalnej
⦁    1 1/4 szklanki mąki orkiszowej
⦁    1 jajko
⦁    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
⦁    rukola
⦁    bekon
⦁    awokado
⦁    1 jajko
⦁    sok z cytryny
⦁    sól, pieprz
⦁    olej do smażenia

Wykonanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy je w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Bekon smażymy na patelni wraz z jajkiem.
Usmażone placuszki układamy w stosik. Przekładamy je dodatkami: rukola, awokado, bekonem i jajkiem. Podajemy na ciepło. 




2 komentarze: