Witajcie! Lipiec - pełnia wakacji i słonecznej, radosnej aury. W kuchni korzystamy ze świeżych owoców i warzyw, oraz wybieramy posiłki raczej lekkie i szybkie. Idąc tym tropem wraz z BAKOMĄ, przygotowaliśmy dla Was pomysł na pyszne grzanki z jogurtowym serkiem i figami. Do ich przygotowania użyliśmy jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. To nasz ulubiony jogurt , na co dzień w naszej lodówce zawsze stoją co najmniej 2-3 opakowania właśnie tej marki, ponieważ ma świetny skład i konsystencję. Jego super gęstość jest niezaprzeczalnym atutem, bo dzięki niej jogurt można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na przykład z łatwością przygotować z niego warstwowy deser.
Grzanki z jogurtowym serkiem, rukolą, szynką szwarcwaldzką i figami
Składniki:
- około 5-6 kromek ulubionego pieczywa
- 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 3-4 świeże figi
- 100 g chudego twarogu
- 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma (pozostały jogurt możemy zużyć dodając do niego szklankę malin i jednego banana - zmiksować blenderem i mamy pyszne smoothie)
- 2 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
- garść rukoli
- sól, pieprz
Wykonanie:
Figi myjemy, kroimy na ćwiartki.
Orzechy siekamy.
Twaróg mieszamy z jogurtem Naturalnym Gęstym Bakoma. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
Pieczywo podgrzewamy z dwóch stron na suchej patelni.
Podgrzane pieczywo smarujemy jogurtowym serkiem. Kładziemy na nie kilka listków rukoli, plasterek szynki szwarcwaldzkiej, cząstkę figi, posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz