7/18/2018

7/18/2018

Lodowa kanapka z gofrów z kawą Inka



Mamy lipiec i sam środek wakacji. Słoneczny i beztroski czas wakacyjny nieodzownie kojarzą się z lodami i lodowymi deserami. Dziś razem z kawą Inka mamy dla Was pomysł na lodową kanapkę z goframi! To istna bomba, na pewno Wam się spodoba! ;-) 

Składniki:
Na gofry:
⦁    1 1/2 szklanki mąki pszennej
⦁    2/3 szklanki mleka roślinnego
⦁    1/4 szklanki oleju
⦁    2 jajka
⦁    1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁    1 łyżka miodu
⦁    czekolada gorzka min. 70% zaw kakao
⦁    migdały w płatkach



Na lody:
⦁    600 ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
⦁    4 łyżki miodu
⦁    2 łyżki kawy Inka klasyczna
⦁    30 ml gorącej wody






Wykonanie:
Kawę Inka rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, a następnie dodajemy ją do jogurtu wraz z miodem i wszystko mieszamy. Masę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziła. Wyjmujemy ją, a następnie przelewamy ją do maszynki do lodów. Włączamy maszynkę na około 30-40 minut, aby wyrobiła nam lody. Następnie masę przekładamy do pudełka i ponownie wstawiamy do zamrażarki na około 60 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, olej, jajka, proszek do pieczenia, łyżkę miodu i wszystko miksujemy mikserem lub trzepaczką na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie smażymy gofry.
Lody po 60 minutach wyjmujemy z zamrażarki, nakładamy je łyżką lub kroimy nożem na plastry i wkładamy w środek upieczonych i lekko ostudzonych gofrów. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałów.

8 komentarzy:

  1. Gofry i lody - moje dzieci by oszalały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinię się do ekranu. Ta kanapka jest boska!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :-) musisz sobie ją koniecznie przygotować ;-)

      Usuń
  3. Świetny przepis na pewno wypróbujemy, bo lodów w takim wydaniu jeszcze nie jedliśmy :-)

    OdpowiedzUsuń