7/18/2018
Lodowa kanapka z gofrów z kawą Inka
Mamy lipiec i sam środek wakacji. Słoneczny i beztroski czas wakacyjny nieodzownie kojarzą się z lodami i lodowymi deserami. Dziś razem z kawą Inka mamy dla Was pomysł na lodową kanapkę z goframi! To istna bomba, na pewno Wam się spodoba! ;-)
Składniki:
Na gofry:
⦁ 1 1/2 szklanki mąki pszennej
⦁ 2/3 szklanki mleka roślinnego
⦁ 1/4 szklanki oleju
⦁ 2 jajka
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ czekolada gorzka min. 70% zaw kakao
⦁ migdały w płatkach
Na lody:
⦁ 600 ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
⦁ 4 łyżki miodu
⦁ 2 łyżki kawy Inka klasyczna
⦁ 30 ml gorącej wody
Wykonanie:
Kawę Inka rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, a następnie dodajemy ją do jogurtu wraz z miodem i wszystko mieszamy. Masę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziła. Wyjmujemy ją, a następnie przelewamy ją do maszynki do lodów. Włączamy maszynkę na około 30-40 minut, aby wyrobiła nam lody. Następnie masę przekładamy do pudełka i ponownie wstawiamy do zamrażarki na około 60 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, olej, jajka, proszek do pieczenia, łyżkę miodu i wszystko miksujemy mikserem lub trzepaczką na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie smażymy gofry.
Lody po 60 minutach wyjmujemy z zamrażarki, nakładamy je łyżką lub kroimy nożem na plastry i wkładamy w środek upieczonych i lekko ostudzonych gofrów. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałów.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Gofry i lody - moje dzieci by oszalały :)
OdpowiedzUsuńDwie miłości w jednym ;-)
UsuńŚlinię się do ekranu. Ta kanapka jest boska!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-) musisz sobie ją koniecznie przygotować ;-)
UsuńŚwietny przepis na pewno wypróbujemy, bo lodów w takim wydaniu jeszcze nie jedliśmy :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zachęcamy do spróbowania ;-)
UsuńWow synek będzie zachwycony :D
OdpowiedzUsuńMy na pewno byśmy byli zachwyceni ;-)
Usuń