7/30/2018

7/30/2018

Mrożony napój brzoskwiniowy




Mamy środek lata, temperatury za oknem iście wakacyjne. A gdy upał leje się z nieba nic tak dobrze nie smakuje jak mocno schłodzony napój. Dziś razem z Vintage Cuisine przygotowaliśmy dla Was pomysł na mrożoną herbatę o smaku brzoskwiniowym. Do dna! :-)




Składniki:
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki herbaty rooibos lub czarnej liściastej np. yunnan
  • 4 dojrzałe brzoskwinie/nektarynki
  • opcjonalnie - miód
  • gałązki rozmarynu
  • lód

Wykonanie:
Herbatę wsypujemy do dzbanka. Wodę gotujemy, zalewamy herbatę, czekamy około 3-4 minuty aż się zaparzy, po czym przecedzamy ją.
2 brzoskwinie kroimy na plasterki. Z pozostałych trzech wyciskamy sok, który dodajemy do herbaty i mieszamy. Opcjonalnie napój można dosłodzić miodem.
Do szklanek wkładamy po kilka plasterków brzoskwini, wypełniamy kostkami lodu, zalewamy zaparzoną herbatą i dekorujemy gałązką rozmarynu. 





Ten czajnik oraz inne, piękne, pastelowe retro produkty marki Vintage Cuisine znajdziecie tutaj: vintagecuisine.pl



3 komentarze:

  1. Smak brzoskwiniowej herbaty mrożonej jest najlepszy na świecie. Ja od zawsze gustuję w herbacie Ice Tea https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/ice-tea-pl dlatego, że smak jest zdecydowanie najlepszy. Nie czuć żadnych chemicznych składników i co najważniejsze, doskonale gasi pragnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam mrożoną herbatę, którą często przyrządzam w domu wg. tradycyjnego przepisu. Obowiązkowymi składnikami są tutaj cząstki cytryny, a także mięta. Herbatę najlepiej pić w odpowiednich szklankach przeznaczonych do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z słomką. Tak przygotowany napój jest idealny na lato. Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.

      Usuń