7/09/2018

7/09/2018

Greckie tiganopsomo z dodatkami (pszenne placki z kotlecikiami mięsnymi, awokado i serem feta)


Składniki:

Placki:

  • 2 1/2 -3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka listków oregano i bazylii
  • 2 ząbki czosnku

Dodatki:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  •  1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  •  szczypta soli
  • 2-3 garści mieszanki sałat: młode listki botwinki (zielonej i czerwonej), listki rukoli i szpinaku
  • 1 awokado
  • około 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • około 2-3 łyżki pokruszonego sera feta
  • 1 jajko
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Wykonanie:

Do miski wsypujemy drożdże, a następnie dodajemy szklankę ciepłej wody oraz szklankę mąki. Mieszamy aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy na około 15 min. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy oliwę i sól, posiekane listki przypraw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie mieszamy trzepaczką. Powoli wsypujemy pozostałą mąkę zarabiając ciasto tak, aby nabrało konsystencji ciasta na pierogi. Skrapiamy je oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą objętość formujemy z niego kulki, które następnie wałkujemy na cienkie placki i smażymy na patelni posmarowanej lekko olejem, na średnim ogniu, przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy papryki w proszku, kurkumę, pieprz ziołowy oraz sól do smaku. Wbijamy jajko, a następnie wyrabiamy masę. Następnie formujemy z niej małe kuleczki. Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut.
Jogurt mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy je w plasterki. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Na przygotowane placuszki wykładamy po 1-2 łyżki jogurtu z czosnkiem, kładziemy listki sałat, następnie upieczone pulpeciki drobiowe, cebulę, awokado. Wierzch posypujemy serem feta. Możemy dodatkowo udekorować natką pietruszki.






2 komentarze: