6/04/2018

6/04/2018

Chicken pot pie z ryżem Uncle Ben's

 

Pierwsze skojarzenia z kuchnią amerykańską to zazwyczaj hamburger i frytki, ale dziś odsuńmy na bok stereotypy i skupmy się na nieco innej potrawie, bo Amerykanie słyną także z różnego rodzaju "pajów" z wytrawnym lub słodkim nadzieniem. Dziś mamy dla Was wariację na temat Chicken pot pie - zapiekanki, do której dodaliśmy ryż długoziarnisty Uncle Ben's Polska, który nadał tej potrawie wyjątkowy charakter. Wypróbujcie koniecznie!
Mamy dla Was także super informację: Uncle Ben's przygotował dla Was wyjątkowy konkurs! Co trzeba zrobić? Przygotujcie przepis z użyciem dowolnego produktu Uncle Ben's i zróbcie mu zdjęcie, a następnie opublikujcie na fanpage'u Uncle Ben's. Spośród najbardziej aktywnych fanów w każdej edycji zostaną wyłonieni 3 zwycięzcy, którzy otrzymają zestaw produktów Uncle Ben's o wartości 150 zł. Tak więc do dzieła!


Chicken pot pie z ryżem:

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 125 g ryżu Uncle Ben's Basmati lub długoziarnistego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki zielonego groszku
  • 3/4 szklanki kukurydzy
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa, sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, tymianek
  • opcjonalnie: żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Torebkę ryżu Uncle Ben's gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Kurczaka oraz marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, podsmażamy około 4 minuty.
Dolewamy szklankę bulionu, a następnie śmietankę, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany ryż, zielony groszek oraz kukurydzę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku słodką i ostrą, tymiankiem, mieszamy i przekładamy do brytfanki. Wierzch przykrywamy ciastem francuskim, na środku robimy nacięcie i opcjonalnie smarujemy ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220C i zapiekamy około 10 minut.



7 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, przepis jak najbardziej warty uwagi. Dzięki za podrzucenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, że Ci się spodobał, zachęcamy do wypróbowania ;-) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy :-) smakuje też naprawdę fajnie ;-)

      Usuń
  3. Śmietana v śmietanka. Kwaśna czy słodka z kartonika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietana 18% - jest precyzyjnie ujęte w składnikach

      Usuń
  4. To się zdecyduj, bo podajesz raz to raz to.

    OdpowiedzUsuń