2/13/2018

2/13/2018

Róże karnawałowe


Jak ostatki, to ostatki na całego! :-) My świętujemy je z paterą pełna róż karnawałowych: to rodzaj ciasta faworkowego, ale uformowany w kształt przypominający kwiaty, z dodatkiem nadzienia z konfitury lub dżemu. Polecamy!
 

Składniki:
  •     25 dag mąki pszennej
  •     2 dag masła
  •     3 żółtka
  •     ¼ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  •     szczypta soli
  •    1 białko
  •     olej do smażenia
  •     cukier puder
  •     ulubiona konfitura do nadziania

Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy razem z masłem na stolnicy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i tyle jogurtu, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Cała specyfika faworków polega na tym, aby podczas wyrabiania ciasta, odpowiednio je napowietrzyć. Dlatego też energicznie wałkiem bijemy ciasto (wyrabiamy nie mniej niż 15 minut) składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.
Po wyjęciu z lodówki ciasto bardzo cienko wałkujemy na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Wykrawamy z niego kółka w trzech różnych wielkościach. Każde kółko nacinamy na brzegach w czterech, pięciu miejscach. Następnie składamy ze sobą po trzy kółka (od największego do najmniejszego) sklejając je ze sobą białkiem.
W międzyczasie rozgrzewamy w szerokim rondlu/ na patelni olej i partiami wkładamy róże, szybko smażąc na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu na górne, najmniejsze kółko wkładamy łyżeczkę konfitury. Całość posypujemy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam do wypróbowania i również pozdrawiam :-)

      Usuń