Co prawda nie obchodzimy Walentynek, ale ciasteczko w kształcie serca zawsze można zjeść, prawda :-)? Kruche, kokosowo-pszenne ciasteczka z nadzieniem z galaretki nie tylko uroczo wyglądają, ale także pysznie smakują i to nie tylko w Walentynki ;-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej/ lub orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 galaretki o smaku truskawkowym lub owoce leśne +3 szklanki wrzącej wody
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Galaretkę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy do stężenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykrawamy z niego serduszka (powinna ich wyjść parzysta liczba). W połowie serduszek wykrawamy drugie, mniejsze serduszko w środku. Sklejamy ze sobą po dwa za pomocą białka jaja. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut, Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Gdy ciasteczka przestygną wgłębienie w kształcie serduszka wypełniamy tężejącą galaretką, Brzegi posypujemy cukrem pudrem.
Wyglądają obłędnie, może uda mi się je zrobić w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńZabrałam się za ciastka z wielką chęcią, ale w trakcie miałam spory problem, żeby się nie rozpadały. Przez mąkę kokosową (chyba?) ciasto było cały czas sypkie. Ratowałam się dodatkowym masłem i jakoś to poszło. Ale ogólnie smakowite ;) Ania
OdpowiedzUsuńMasz rację, mąka kokosowa zmienia strukturę ciasta i znacznie trudniej się je formuje niż standardowe ciasto kruche z mąki pszennej :-/ Bardzo dziękujemy za podzielenie się Twoją opinią. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy mnóstwa słodkich wypieków ;-)
Usuń