2/08/2018

2/08/2018

Pączki orkiszowe z konfiturą pamarańczową




To już dziś! Najtłustszy dzień w roku :-) Ile planujecie zjeść pączków? My nie będziemy się dziś ograniczać, zwłaszcza że w kuchni stoi patera pełna tych oto pyszności:

Składniki:

  •     500 g mąki orkiszowej jasnej
  •     5 g drożdży świeżych
  •     3 żółtka
  •     1 jajko
  •     2 łyżki cukru
  •     5 dag masła
  •     1 szklanka mleka
  •     smalec lub olej do smażenia
  •     konfitura pomarańczowa (lub inny smak)
  •     2/3 szklanki cukru pudru
  •     2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  •    kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki mąki, trochę cukru i pół szklanki ciepłego mleka (mleko nie może być zbyt gorące!). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy.  Następnie ucieramy mikserem żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli.
Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z drożdży, zmiksowaną masę jajeczną i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować pączki. Są dwie opcje: albo nadziewacie drożdżowe bułeczki konfiturą na tym etapie, albo formujecie puste bułeczki, a dopiero po usmażeniu, za pomocą szprycy i tylki nadziewacie usmażone pączki konfiturą (my wybraliśmy ten drugi sposób, jest łatwiejszy i nie trzeba się męczyć z wyciekającym nadzieniem oraz palącym się tłuszczem :-) ).
Usmażone i nadziane pączki smarujemy lukrem (mieszamy cukier puder z jogurtem) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.





6 komentarzy: