Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- około 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka miękkiego masła (200g)
- 100 g serka kremowego np. ricotta
- 1/2 szklanki prosecco lub szampana
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Masło
ucieramy mikserem (lub ręcznie) stopniowo dodając do niego cukier puder aż
powstanie jasna, puszysta masa. Wówczas stopniowo dodajemy serek (cały czas
ucierając masę). Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, oraz prosecco lub szampana, miksując masę.
Na koniec dodajemy mąkę (przesianą), wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
szczyptę soli. Całość mieszamy już łyżką/łopatką do momentu połączenia składników.
Ciasto
przekładamy do foremki na babkę (lub małych babeczek).
Wstawiamy do piekarnika (zimnego) ustawiamy temperaturę 170C i pieczemy około
60 minut w przypadku dużej babki (do suchego patyczka), lub około 40 minut w przypadku małych babeczek.
Po
upieczeniu ciastka wyjmujemy z blaszki, lekko studzimy.
Cukier puder mieszamy z jogurtem, polewamy nim wierzch babeczek.
prawidziwie karnawałowe :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ;-)
UsuńWszędzie poszukuję takich foremek! Gdzie można je dostać? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMy kupiliśmy na Allegro, silikonowe, na 6 sztuk babeczek, poszukaj pod hasłem "silikonowe foremki do babki, babeczek" a na pewno coś znajdziesz :-) Pozdrawiamy! :-)
UsuńDziękuję bardzo za pomoc :)
UsuńZawsze do usług ;-)
Usuń