1/02/2018

1/02/2018

Noworoczne babeczki z prosecco




Dziś mamy dla Was wpis w klimacie sylwestrowo-noworocznym. Choć Sylwester 2017 pozostał już tylko wspomnieniem przed nami okres karnawałowy, a więc zabawy i pyszne jedzenie :-) Podrzucamy Wam więc pomysł na pyszne babeczki z dodatkiem musujących bąbelków - może skusicie się na ich wykonanie :-)


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 100 g serka kremowego np. ricotta
  • 1/2 szklanki prosecco lub szampana
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem (lub ręcznie) stopniowo dodając do niego cukier puder aż powstanie jasna, puszysta masa. Wówczas stopniowo dodajemy serek (cały czas ucierając masę). Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, oraz prosecco lub szampana, miksując masę. Na koniec dodajemy mąkę (przesianą), wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość mieszamy już łyżką/łopatką do momentu połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki na babkę (lub małych babeczek). Wstawiamy do piekarnika (zimnego) ustawiamy temperaturę 170C i pieczemy około 60 minut w przypadku dużej babki (do suchego patyczka), lub około 40 minut w przypadku małych babeczek.
Po upieczeniu ciastka wyjmujemy z blaszki, lekko studzimy. 
Cukier puder mieszamy z jogurtem, polewamy nim wierzch babeczek.




6 komentarzy:

  1. prawidziwie karnawałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie poszukuję takich foremek! Gdzie można je dostać? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My kupiliśmy na Allegro, silikonowe, na 6 sztuk babeczek, poszukaj pod hasłem "silikonowe foremki do babki, babeczek" a na pewno coś znajdziesz :-) Pozdrawiamy! :-)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za pomoc :)

      Usuń