Tradycyjne ciasto, które wypieka
się na święto Trzech Króli to ciasto wypełnione nadzieniem migdałowym (fr. galette des
rois), nie mamy jednak dla Was przepisu (może za rok ;-) ) ale mamy
równie pyszna inspirację z dodatkiem migdałów. Pyszną ucierana babkę migdałowo-koksową!
Składniki:
- 20 dag mąki migdałowej (mielonych migdałów)
- 10 dag mąki kokosowej
- 10 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 5 jaj
- 100ml mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 100g białej czekolady
- około 2-3 łyżki płatków kok osado dekoracji
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy kolejno mąkę migdałową, pszenną i kokosową, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy kolejno mąkę migdałową, pszenną i kokosową, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami.
Pieczemy w temp. 190C przez ok.
45minut. Po upieczeniu studzimy, następnie polewamy roztopioną białą czekoladą
oraz posypujemy płatkami kokosa.
Babka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńJuż wiem co zrobię dzisiaj po pracy;D
OdpowiedzUsuńOby smakowała ;-) Miłego popołudnia :-)
Usuń