1/05/2018

1/05/2018

Babka migdałowo-kokosowa na Trzech Króli




Tradycyjne ciasto, które wypieka się na święto Trzech Króli to ciasto wypełnione nadzieniem migdałowym (fr. galette des rois), nie mamy jednak dla Was przepisu (może za rok ;-) ) ale mamy równie pyszna inspirację z dodatkiem migdałów. Pyszną ucierana babkę migdałowo-koksową!


Składniki:
  • 20 dag mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 10 dag mąki kokosowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła 
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 100g białej czekolady
  • około 2-3 łyżki płatków kok osado dekoracji


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  kolejno mąkę migdałową, pszenną i kokosową, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami.
Pieczemy w temp. 190C przez ok. 45minut. Po upieczeniu studzimy, następnie polewamy roztopioną białą czekoladą oraz posypujemy płatkami kokosa.



4 komentarze: