Witajcie! Mamy dla Was jeszcze jeden pomysł na świąteczno-sylwestrową słodycz: zakręconą
babkę kakaową z grubą warstwą lukru i granatem. Iście wystrzałowa z niej sztuka
J
Składniki:
- 20 dag masła
- 300 ml mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
- 6 kopiastych łyżek dżemu lub marmolady
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ½ owocu granatu
Wykonanie:
Mleko,
masło i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy
przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao.
Mieszamy (można łyżką lub mikserem). Na koniec dodajemy dżem i jeszcze raz
mieszamy. Wykładamy ciasto do foremki (my użyliśmy foremki na babkę w kształcie rozety) i pieczemy w temp. 190 C około 45 minut.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy, aby lekko przestygło.
Cukier puder mieszamy z jogurtem, polewamy
lukrem wierzch babki. Dekorujemy ziarenkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz