12/30/2017

12/30/2017

Kakaowa babka z lukrem i granatem




Witajcie! Mamy dla Was jeszcze jeden pomysł na świąteczno-sylwestrową słodycz: zakręconą babkę kakaową z grubą warstwą lukru i granatem. Iście wystrzałowa z niej sztuka J

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 300 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 kopiastych łyżek dżemu lub marmolady
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ½ owocu granatu


Wykonanie:
Mleko, masło i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy (można łyżką lub mikserem). Na koniec dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto do foremki (my użyliśmy foremki na babkę w kształcie rozety) i pieczemy w temp. 190 C około 45 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy, aby lekko przestygło.


Cukier puder mieszamy z jogurtem, polewamy lukrem wierzch babki. Dekorujemy ziarenkami granatu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz