Co prawda już po Świętach, ale może szukacie pomysłu na podzielny deser na Sylwestra, więc podrzucamy Wam pomysł na te tartaletki :-)
Składniki:
Na ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Na czekoladowy ganache:
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 kostki masła
- 2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
Ponadto:
- 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego (kajmaku/krówki)
- 1 szklanka migdałów w płatkach (zblanszowanych na suchej patelni)
Wykonanie:
Mąki
przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier
puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną
z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko
oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i
wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Przygotowujemy czekoladowy ganache. W garnuszku mieszamy ze
sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie
stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do
garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy.
Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy
połamaną czekoladę. Czekamy około 3-4 minuty. Następnie mieszamy aż cała
czekolada się rozpuści. Masę studzimy (gdy ją schłodzimy masa zacznie tężeć).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim małe foremki na tartaletki i
nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C
i zapiekamy około 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dobrze studzimy.
Na upieczone i ostudzone spody ciasteczek wykładamy warstwę
kajmaku, następnie wykładamy czekoladowy ganache. Wierzch obficie obsypujemy płatkami migdałów.
What a delicious idea!
OdpowiedzUsuńHappy Holidays :)
https://dinamighty.com/