12/22/2017

12/22/2017

Tradycyjny makowiec w nowoczesnym wydaniu: wieniec makowy z bakaliami



Święta bez makowca nie mogą się udać - wiadomo :-) My jesteśmy absolutnymi miłośnikami tradycyjnego makowca zwijanego w dobrze znany strudel/struclę i zawsze goszczą one na naszym świątecznym stole. Ale z części ciasta zwijamy także taki oto wieniec - coby nacieszył nie tylko brzuch, ale także oko :-) 

Składniki (na jeden wieniec):
  • 50 dag mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła - należy je roztopić
  • szczypta soli
  • 350 g zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 dag drożdży
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.

Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy dłońmi przez około 10 minut. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Mielony mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10minut, a następnie odcedzamy.
Dodajemy do niego cukier, rozkruszone drożdże, bakalie, oraz żółtka, wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku, ponownie mieszamy.  

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy. Wykładamy na nie masę makową i zwijamy w dwa rulony. Każdy rulon rozcinamy wzdłuż na pół, a następnie obydwie połówki splatamy ze sobą tak, aby utworzyły wieniec. Z drugim rulonem postępujemy w ten sam sposób. Następnie układamy je na dużej blaszce, na papierze do pieczenia i sklejamy ze sobą na kształt okręgu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180C przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Fantastyczny! I nie wiem, ktore zdjecie ladniejsze: na niebieskim czy na zielonym tle :)
    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń