1/15/2018

1/15/2018

Warstwowy deser jaglany



Dziś przed Wami przepis w naszym ulubionym stylu: szybki, prosty i zdrowy. Nic więcej nie powiemy, po prostu spróbujcie ;-)


Składniki (na około 3 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (można użyć krowiego lub roślinnego)
  • około 400 g mrożonych truskawek 
  • 1/2 granatu
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)


Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku (my przelewamy ją gorącą woda, aby nie była gorzka). Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy kasze i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem prze około 20 minut (powinna być bardzo miękka, może się nawet rozgotować).
Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, następnie blendujemy mikserem na gładki krem. Jesli jest zbyt gęsty, dodajemy nieco jogurtu naturalnego, oraz - jeśli preferujecie - miód.
Truskawki podgrzewamy w oddzielnym garnuszku, gdy się rozpuszczą również je blendujemy. 
Krem jaglany wykładamy do szklaneczek (około 1/2 lub 2/3 ich wysokości), Na wierzch wylewamy warstwę z truskawek. Dekorujemy ziarenkami granatu.




3 komentarze:

  1. Prosto, pysznie i do tego piekne zdjecie :) Jak zawsze zreszta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam desery na bazie kaszy jaglanej :) Jadam codziennie na śniadanie :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń