Dziś przed Wami przepis w naszym ulubionym stylu: szybki, prosty i zdrowy. Nic więcej nie powiemy, po prostu spróbujcie ;-)
Składniki (na około 3 porcje):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka (można użyć krowiego lub roślinnego)
- około 400 g mrożonych truskawek
- 1/2 granatu
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku (my przelewamy ją gorącą woda, aby nie była gorzka). Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy kasze i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem prze około 20 minut (powinna być bardzo miękka, może się nawet rozgotować).
Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, następnie blendujemy mikserem na gładki krem. Jesli jest zbyt gęsty, dodajemy nieco jogurtu naturalnego, oraz - jeśli preferujecie - miód.
Truskawki podgrzewamy w oddzielnym garnuszku, gdy się rozpuszczą również je blendujemy.
Krem jaglany wykładamy do szklaneczek (około 1/2 lub 2/3 ich wysokości), Na wierzch wylewamy warstwę z truskawek. Dekorujemy ziarenkami granatu.
Prosto, pysznie i do tego piekne zdjecie :) Jak zawsze zreszta ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy <3
UsuńUwielbiam desery na bazie kaszy jaglanej :) Jadam codziennie na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/