1/17/2018

1/17/2018

Crepes suzette - francuskie naleśniki z pomarańczami


Cześć, witajcie! Kto z Was lubi naleśniki? My je uwielbiamy! I w wersji wytrawnej, ale przede wszystkim na słodko! Teraz, kiedy mamy sezon na pomarańcze polecamy Wam wersję w stylu francuskim (nie są to tradycyjne crepes suzette, ale mocno inspirowaliśmy się tym przepisem) z karmelizowanymi pomarańczami. My nasze crepes wzbogaciliśmy jeszcze dodatkiem kremowego serka - i wyszły naprawdę rewelacyjnie :-) 

Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
  • około 250 ml mleka
  • około 200 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  •  olej do smażenia
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • miąższ wydrążony z laski wanilii
  • kremowy serek np. ricotta (można ją dosłodzić miodem)
  • opcjonalnie: jogurt do podania



Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15  minut.
Gdy ciasto na naleśniki odstoi już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu smarujemy je serkiem i składamy w trójkątne sakiewki.
Dwie pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy je na cząstki, usuwając bielmo. Z pozostałej jednej pomarańczy wyciskamy sok.
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy cukier oraz cząstki pomarańczy oraz miąższ wanilii. Całość podsmażamy na dość dużym ogniu przez około 7-8 minut. Pomarańcze powinny intensywnie "bulgotać" na patelni. Nie powinniśmy smażyć ich zbyt długo, ani też zbyt często mieszać, ponieważ się rozpadną. Pomarańcze będą gotowe, gdy sok się skarmelizuje i stanie się nieco gęstszy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wykładamy naleśniki, które podsmażamy z dwóch stron, gdy będą już podsmażone na patelnię z naleśnikami przekładamy sos z karmelizowanymi pomarańczami, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i wszystko podsmażamy jeszcze przez około 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, podajemy na ciepło. Możemy podać z jogurtem naturalnym.


3 komentarze:

  1. Na śniadanie jak znalazł, na pewno sobie przygotuje :) Fajny przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak rozpoczęty dzień z pewnością będzie udany ;-) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Mniam! Brzmi i wygląda naprawdę fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń