12/05/2017

12/05/2017

Torcik Bożonarodzeniowy w stylu naked cake i recenzja miksera Vintage Cuisine




Cześć i czołem! Powoli wkraczamy w okres świąteczny i zaczynamy od razu z pełną pompą :-D Zapraszamy Was po przepis na pyszny, śmietanowy torcik w stylu rustykalnym oraz kilka słów o naszym nowym kuchennym kompanie - mikserze Vinatege Cuisine. A na koniec mamy jeszcze dla Was małą niespodziankę - zostańcie z nami koniecznie od końca! :-) 

Na początek kilka słów o naszym nowym kuchennym kompanie. Od dawna szukaliśmy ciekawego  miksera, który byłby nie tylko niezawodnym pomocnikiem, ale także przyjemnym dla oka akcentem w naszej kuchni. I oto i on: mikser ręczny nowo powstałej marki Vintage Cuisine, których linię produktów charakteryzuje  retro design i bajeczne pastelowe kolory produktów (długo zastanawialiśmy się który kolor miksera wybrać - występuje on bowiem jeszcze w obłędnym kolorze turkusowym, ale w końcu nasz pragmatyzm wziął górę i wybraliśmy kremowy :-) ).  My pokochaliśmy je od pierwszego wejrzenia. Przetestowaliśmy nasz mikser na poniższym przepisie i oczywiście spisał się świetnie, ma niewielkie rozmiary, jest poręczny i świetnie radzi sobie z ubijaniem białek czy kremówki.  Jeśli jesteście fanami takich retro gadżetów, lub nie macie jeszcze pomysłu na gwiazdkowe prezenty dla kuchennych miłośników sugerujemy Wam zapoznanie się z ofertą marki, dostępną na stronie: Vintage Cuisine



Przepis na Torcik Bożonarodzeniowy
Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm):

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

 Dodatkowo:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • konfitura lub dżem (u nas borówkowy)
  • galaretka cytrynowa
  • mrożona żurawina i gałązki świerku do dekoracji

 Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie (650 ml). Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do białek żółtka, mieszamy trzepaczką lub łopatką. Następnie do masy z jajek przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na cztery blaty (UŁATWIENIE: można także podzielić surowe ciasto na dwie części i upiec oddzielnie każdą z nich, a następnie każdą przekroić na pół).

Kremówkę ubijamy. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy.
Blaty ciasta nasączamy ostudzoną galaretką. Przekładamy je dżemem oraz kremem śmietanowym. Wierzch i boki tortu smarujemy "niedbale" kremem. Na wierzchu układamy mrożoną żurawinę oraz oprószone sztucznym śniegiem gałązki świerku.

 




A na koniec mamy dla Was obiecaną niespodziankę. Mamy małego, niezwykle uroczego pomocnika kuchennego także dla Was - jest nim, blender ręczny. Jeśli chcecie go otrzymać, pomyślcie już dziś jaki świąteczny/noworoczny/zimowy przepis z jego pomocą byście przygotowali. Jutro na naszym Facebooku pojawi się post, pod którym będziemy czekali na Wasze propozycje przepisów. Wśród zgłoszeń wylosujemy zwycięzcę. Tak więc myślcie, a my czekamy na Was już jutro :-) 





5 komentarzy:

  1. Cudny ten torcik, prawdziwie zimowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik świetny! Jak znajdę chwilę wolnego czasu to z pewnością wykorzystam ten przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten świerk, ta żurawina, te zdjęcia tworzą tak bajkowy klimat ♥

    OdpowiedzUsuń