Cześć i czołem! Powoli wkraczamy w
okres świąteczny i zaczynamy od razu z pełną pompą :-D Zapraszamy Was po
przepis na pyszny, śmietanowy torcik w stylu rustykalnym oraz kilka słów o
naszym nowym kuchennym kompanie - mikserze Vinatege Cuisine. A na koniec mamy
jeszcze dla Was małą niespodziankę - zostańcie z nami koniecznie od końca! :-)
Na początek kilka słów
o naszym nowym kuchennym kompanie. Od dawna szukaliśmy ciekawego miksera, który byłby nie tylko niezawodnym
pomocnikiem, ale także przyjemnym dla oka akcentem w naszej kuchni. I oto i on:
mikser ręczny nowo powstałej marki Vintage Cuisine, których linię produktów
charakteryzuje retro design i bajeczne
pastelowe kolory produktów (długo zastanawialiśmy się który kolor miksera
wybrać - występuje on bowiem jeszcze w obłędnym kolorze turkusowym, ale w końcu
nasz pragmatyzm wziął górę i wybraliśmy kremowy :-) ). My pokochaliśmy je od pierwszego wejrzenia.
Przetestowaliśmy nasz mikser na poniższym przepisie i oczywiście spisał się
świetnie, ma niewielkie rozmiary, jest poręczny i świetnie radzi sobie z ubijaniem
białek czy kremówki. Jeśli jesteście
fanami takich retro gadżetów, lub nie macie jeszcze pomysłu na gwiazdkowe
prezenty dla kuchennych miłośników sugerujemy Wam zapoznanie się z ofertą
marki, dostępną na stronie: Vintage Cuisine
Biszkopt:
Przepis na Torcik
Bożonarodzeniowy
Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- konfitura lub dżem (u nas borówkowy)
- galaretka cytrynowa
- mrożona żurawina i gałązki świerku do dekoracji
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie (650 ml). Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia,
mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż
cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do białek żółtka, mieszamy trzepaczką
lub łopatką. Następnie do masy z jajek przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy
do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w
temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na cztery
blaty (UŁATWIENIE: można także podzielić surowe ciasto na dwie części i upiec
oddzielnie każdą z nich, a następnie każdą przekroić na pół).
Kremówkę ubijamy. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier
puder, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie
mieszamy.
Blaty ciasta nasączamy ostudzoną
galaretką. Przekładamy je dżemem oraz kremem śmietanowym. Wierzch i boki tortu
smarujemy "niedbale" kremem. Na wierzchu układamy mrożoną żurawinę
oraz oprószone sztucznym śniegiem gałązki świerku.
A na koniec mamy dla Was obiecaną niespodziankę. Mamy
małego, niezwykle uroczego pomocnika kuchennego także dla Was - jest nim,
blender ręczny. Jeśli chcecie go otrzymać, pomyślcie już dziś jaki
świąteczny/noworoczny/zimowy przepis z jego pomocą byście przygotowali. Jutro
na naszym Facebooku pojawi się post, pod którym będziemy czekali na Wasze
propozycje przepisów. Wśród zgłoszeń wylosujemy zwycięzcę. Tak więc myślcie, a
my czekamy na Was już jutro :-)
Cudny ten torcik, prawdziwie zimowy :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńTorcik świetny! Jak znajdę chwilę wolnego czasu to z pewnością wykorzystam ten przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, życzymy smacznego ;-)
UsuńTen świerk, ta żurawina, te zdjęcia tworzą tak bajkowy klimat ♥
OdpowiedzUsuń