Drodzy! Dziś mamy dla Was propozycję na istne
"Śniadanie Mistrzów". Jako, że jesień już w pełni, za oknem szaro i
buro warto zaserwować sobie trochę słońca na talerzu. Pomarańcze sprawdzą się w
tym celu idealnie! Najlepiej w asyście cieniutkich naleśników i aksamitnego
jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Zachęcamy Was serdecznie abyście sięgnęli właśnie po ten jogurt ze względu na
jego wyróżniającą właściwość: niesamowitą gęstość! Dzięki temu, jogurt z
waszych naleśników nie wypłynie, nie rozpłynie się po całym talerzu pod wpływem
ciepła i nie będziecie go musieli "łowić łyżeczką" :-) Jogurt Naturalny
Gęsty Bakoma jest niczym lekka chmurka, która spoczywa sobie spokojnie na
wierzchu ciepłego, pachnącego stosiku naleśników. Zresztą, przekonajcie się
sami! :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- około 250 ml mleka
- około 200 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 3-4 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie: miąższ wydrążony z laski wanilii
- około 150 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
Wykonanie:
Przygotowujemy
ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy oliwę,
cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą
kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15 minut.
Pomarańcze
obieramy ze skórki i dzielimy je na cząstki, usuwając bielmo.
Na patelni
rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier oraz cząstki pomarańczy (oraz ewentualnie
miąższ wanilii). Całość podsmażamy na dość dużym ogniu przez około 7-8 minut.
Pomarańcze powinny intensywnie "bulgotać" na patelni. Nie powinniśmy
smażyć ich zbyt długo, ani też zbyt często mieszać, ponieważ się rozpadną.
Pomarańcze będą gotowe, gdy sok się skarmelizuje i stanie się nieco gęstszy.
Gdy ciasto
na naleśniki odstoi już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne
składniki, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie
naleśniki. Po zdjęciu z patelni składamy je według uznania, a następnie
wykładamy na talerze. Wykładamy na nie skarmelizowane pomarańcze. Na wierzch
wykładamy kilka łyżek jogurtu Naturalnego
Gęstego Bakoma.
Bardzo lubię naleśniki z bananami lub mango, ale z pomarańczami jeszcze nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńSmakują świetnie - polecamy :-)
Usuń