Naleśnik w wersji pieczonej to coś naprawdę przepysznego: chrupiący
z zewnątrz i przyjemnie puszysty i mięciutki w środku. Uwielbiamy patrzeć przez
szybę w piekarniku jak rośnie i nabiera swego niesamowitego kształtu :-)
Możecie podać go z dowolnymi dodatkami, świetnie smakuje nawet z samym cukrem
pudrem, ale w połączeniu z owocami i sosem, np. karmelowym to prawdziwe niebo! Dziś
w wersji nieco jesienne, z bananem i masłem orzechowym.
Składniki:
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
- 1-2 banany
- mało orzechowe
- cukier puder
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko
i rozbijamy je trzepaczką. Następnie dodajemy do niego mleko, przesianą przez sitko mąkę
oraz cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wysmarowaną masłem patelnię lub
inne okrągłe naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C
i zapiekamy około 20 min. (naleśnik powinien nabrać złocistego koloru).
Po upieczeniu naleśnik smarujemy masłem orzechowym, układamy na nim
pokrojonego w plasterki banana, posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńOstatnio po raz pierwszy robiłam Dutch Baby i bardzo posmakował mi ten naleśnik. A banany i masło orzechowe to mogę jeść w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy - z tymi dodatkami zwłaszcza ;-)
Usuńzrobiłam ten naleśnik jest mega pyszny. Napewno nie raz zagości u mnie.Polecam
OdpowiedzUsuńSuper, świetnie że smakował :-)
UsuńWow, na pewno wypróbuję ten przepis w wolnym czasie :) Dzięki za podrzucenie
OdpowiedzUsuńPolecamy :-)
UsuńFantastyczny przepis i pomysł:) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Wypróbuję go z mąką orkiszową.
OdpowiedzUsuńSuper, z mąką orkiszową na pewno będą pyszne :-)
Usuń