Sezon na
szparagi w pełni, choć trwa krótko warto go wykorzystać maksymalnie bo szparagi
są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Najlepiej nadają się do prostych,
szybkich i nieskomplikowanych posiłków - my uwielbiamy je zwłaszcza jako dodatek
do śniadań.
Na
grzankach, z jajecznicą, czy omletem sprawdzą się rewelacyjnie. Jedzcie
szparagi, na zdrowie!
Składniki:
- 2 kromki ulubionego pieczywa
- 2 jajka
- około 10 sztuk szparagów
- 3-4 rzodkiewki
- około 3 plasterki szybki parmeńskiej
- 2 łyżki masła
- około 1 łyżka tartego żółtego sera np. parmezanu lub pecorino
- sól, pieprz
Wykonanie:
Patelnię (my użyliśmy grillowej) rozgrzewamy, a następnie
podgrzewamy na niej kromki pieczywa - z dwóch stron aż staną się chrupiące na
zewnątrz.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki (nie wyrzucamy
ich - można je z powodzeniem wykorzystać podczas przygotowywania bulionu).
Przygotujemy dwie torebki śniadaniowe - do każdej wbijamy
jajko, doprawiamy solą i pieprzem, zawiązujemy torebki, aby jajko nam nie
wypłynęło i obcinamy koniec torebki, który nam pozostał po utworzeniu supełka.
Do garnuszka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć dodajemy szparagi
oraz przygotowane jajka. Całość gotujemy około 3-4 minuty. Po tym czasie jajka
w torebkach wyjmujemy, a szparagi odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą.
Grzanki z pieczywa wykładamy na talerz, wykładamy na nie
szparagi, jajka (które wyjmujemy z torebek), plasterki szynki parmeńskie, o raz
pokrojona w plasterki rzodkiewkę. Całość skrapiamy masłem i posypujemy tartym
serem.
Talerz prezentuje się przepięknie!:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy :-)
UsuńNiesamowicie klimatyczne zdjęcia! :) Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękujemy :-)
UsuńMoże w kolejnych wpisach przygotujesz przepis na najlepszy tatar z mięsa wołowego ? Testowałem tyle przepisów, jednak nadal nie udało mi się trafić dobrze ze smakiem.
OdpowiedzUsuńCześć Igor, bardzo dziękujemy za komentarz i Twoją prośbę, ale niestety nie możemy jej wykonać, ponieważ.... my nie cierpimy tatara! ;-) więc bylibyśmy bardzo kiepskimi polecającymi :-) Mamy nadzieję, że znajdziesz w końcu TEN smak, który Cię zadowoli :-) Pozdrawiamy :-)
Usuń