Witajcie. Dziś mamy dla Was przepis na słodkie serniczki z
malinami. Efektownie wyglądają i świetnie smakują. A dla wszystkich, którzy
zastanawiają się czasami jak robimy nasze zdjęcia polecamy artykuł u Chilli Czosnek i Oliwa zdradzamy
nieco szczegółów naszej pracy.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 300 g malin (my użyliśmy mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 300ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Z mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem
masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na około
40 minut.
Przygotowujemy
masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez
praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po
trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania
dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę
ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Foremkę do muffinek natłuszczamy masłem.
Ciasto
wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wykrawamy szklaneczką kółka o średnicy dna
pojedynczej muffinki. Następnie wykładamy nimi foremkę i nakłuwamy widelcem w
kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 4
minuty.
Po tym
czasie wyjmujemy, wykładamy na podpieczone spody masę serową, ponownie
wstawiamy do piekarnika i pieczemy około
40-50minut w temp. 180C.
Po upieczeniu serniczki dobrze studzimy.
Maliny gotujemy w rondelku wraz z cukrem (3 łyżkami) przez
około 10 minut (jeśli są zbyt rzadkie możemy dodać około 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej).
Kremówkę ubijamy, gdy będzie juz sztywna, dodajemy cukier puder,
mieszamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego.
Zimne serniczki dekorujemy porcją bitej śmietany. Wierzch
polewamy sosem malinowym (zimnym!) i opcjonalnie dekorujemy całymi malinami.
Mmmm... Serniczki faktycznie wyglądają bardzo efektownie!:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
Usuńtym zdjęciem zachęciliście do mnie do upieczenia serniczków w wersji mini, a nie tradycyjnej blachy z kratką na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńBardzo nas to cieszy :-)życzymy udanych wypieków i smacznego ;-)
UsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńBardzo eleganckie :)
OdpowiedzUsuńSerniczki są przepyszne. Postanowiłam ponowić je na Świeta Wielkanocne. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, ze przepis się sprawdził i dziękujemy za podzielenie się opinia😊 Pozdrawiamy!
Usuńwyglądają apetycznie Czy można zrobić z gotowego sera mielonego w wiaderkach i czy może lepiej wyłożyć muffinki papilotkami?
OdpowiedzUsuńGotowy ser w wiaderku jest rzadszy niż zmielony twaróg. Myślę, że aby użyć sera z wiaderka należałoby nieco zmienić proporcje przepisu, jeśli zostanie użyty dokładnie wg proporcji z tego przepisu obawiam się, że ciasto nie wyjdzie.
UsuńUżycie papilotek nie jest konieczne - jeśli foremka na muffiny zostanie uprzednio natłuszczona, babeczki nie przykleją się do niej.
Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków :-)