3/21/2017

3/21/2017

Bardzo proste ciasto migdałowe z kremem chałwowym i mango




Jako, że dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, której wszyscy jesteśmy już tak bardzo spragnieni, podsyłamy Wam trochę słońca w postaci pysznie żółtego ciasta z mango. Jest bardzo proste w wykonaniu, ale różnorodność smaków wpływa na niebanalny efekt końcowy. Jeśli kochacie mango i smak chałwy - to zdecydowanie jest to deser dla Was!

Składniki:
Na ciasto:
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 6 łyżek cukru brązowego
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 100 g mączki migdałowej (mielonych migdałów)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200  ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 2 batoniki chałwowe (łącznie około 200g )
  • 1 mango
  • 2 marakuje
  • kilka płatków kokosowych (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki (mąkę migdałową, mąkę orkiszową, sodę i proszek do pieczenia, połowa cukru - 3 łyżki) - wszystko mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy połowę cukru (3 łyżki) i roztrzepujemy trzepaczką. Następnie wlewamy mleko oraz olej, ponownie mieszamy.
Zawartość miski z płynnymi składnikami powili przelewamy do miski ze składnikami suchymi (cały czas mieszając je trzepaczką). Mieszamy aż powstanie nam gładkie, lejące ciasto.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto i całość pieczemy w temp. 170C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i dobrze studzimy.
Serek mascarpone mieszamy łopatką, następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno chałwę i mieszamy aż całość się połączy- powinna powstać jednolita masa.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy do serka z chałwą delikatnie mieszając do połączenia składników.
Przygotowany krem chałwowy wykładamy na zimne ciasto. Na wierzchu układamy plasterki mango, oraz miąższ z marakuji. Dodatkowo możemy posypać płatkami kokosa.


7 komentarzy:

  1. Cudnie słoneczne i na pewno pyszne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  2. u Ciebie już baardzo wiosennie w przeciwieństwie do tego co się dzieje za moim oknem:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas za oknem też aura taka sobie średnia, dlatego szukamy trochę słońca na talerzu ;-)

      Usuń
  3. Następnym razem weźmiemy to pod uwagę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto! Uwielbiam kremy na bazie mascarpone:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mascarpone to świetny pomysł na krem - nadaje fajną konsystencję ;-)

      Usuń