Jako, że dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny,
której wszyscy jesteśmy już tak bardzo spragnieni, podsyłamy Wam trochę słońca
w postaci pysznie żółtego ciasta z mango. Jest bardzo proste w wykonaniu, ale
różnorodność smaków wpływa na niebanalny efekt końcowy. Jeśli kochacie mango i
smak chałwy - to zdecydowanie jest to deser dla Was!
Składniki:
Na ciasto:
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 6 łyżek cukru brązowego
- 170 g mąki orkiszowej
- 100 g mączki migdałowej (mielonych migdałów)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2 batoniki chałwowe (łącznie około 200g )
- 1 mango
- 2 marakuje
- kilka płatków kokosowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki (mąkę migdałową, mąkę
orkiszową, sodę i proszek do pieczenia, połowa cukru - 3 łyżki) - wszystko
mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy połowę cukru (3 łyżki) i
roztrzepujemy trzepaczką. Następnie wlewamy mleko oraz olej, ponownie mieszamy.
Zawartość miski z płynnymi składnikami powili przelewamy do miski ze składnikami
suchymi (cały czas mieszając je trzepaczką). Mieszamy aż powstanie nam gładkie,
lejące ciasto.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto i całość
pieczemy w temp. 170C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i dobrze studzimy.
Serek mascarpone mieszamy łopatką, następnie dodajemy do niego pokrojoną
drobno chałwę i mieszamy aż całość się połączy- powinna powstać jednolita masa.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy do serka z chałwą
delikatnie mieszając do połączenia składników.
Przygotowany krem chałwowy wykładamy na zimne ciasto. Na wierzchu układamy
plasterki mango, oraz miąższ z marakuji. Dodatkowo możemy posypać płatkami
kokosa.
Cudnie słoneczne i na pewno pyszne ciacho :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuńu Ciebie już baardzo wiosennie w przeciwieństwie do tego co się dzieje za moim oknem:) pyszności!
OdpowiedzUsuńU nas za oknem też aura taka sobie średnia, dlatego szukamy trochę słońca na talerzu ;-)
UsuńNastępnym razem weźmiemy to pod uwagę ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Uwielbiam kremy na bazie mascarpone:D
OdpowiedzUsuńMascarpone to świetny pomysł na krem - nadaje fajną konsystencję ;-)
Usuń