Dziś domowy fast food. Stripsy - czyli kawałki kurczaka w
chrupiącej, pikantnej panierce w asyście opiekanych ziemniaczków. Do tego pasta
z awokado. Palce lizać :-)
Składniki:
Stripsy:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- około 1 łyżka sosu Hot Tabasco (lub 1 bardzo drobno posiekana papryczka chilli)
- około 400g płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
- sól
Dodatki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej, aby były małe)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
- 1/2 papryczki chilli - suszonej lub świeżej
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 dojrzałe, duże awokado
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie.
Kurczaka kroimy na dość duże, nieregularne kawałki. Wkładamy je do miseczki, doprawiamy przyprawą do kurczaka i solą. Odstawiamy na kilka chwil.
Kurczaka kroimy na dość duże, nieregularne kawałki. Wkładamy je do miseczki, doprawiamy przyprawą do kurczaka i solą. Odstawiamy na kilka chwil.
Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem -
przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale nieco gęstsze niż na naleśniki. Dodajemy
do niego sos Tabasco lub papryczkę chilli.
Do dużej miski wsypujemy płatki
kukurydziane i rozgniatamy je ugniatając.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście,
następnie panierujemy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych i smażymy na
rozgrzanym oleju z dwóch stron, na złoty kolor.
Ziemniaki obieramy, kroimy
na mniejsze kawałki, obgotowujemy w wodzie (około 10 minut) - powinny stać się
lekko miękkie na wierzchu, ale wewnątrz pozostać twardawe. Na brytfankę
wylewamy oliwę, dodajemy zgnieciony czosnek (nie trzeba go obierać), rozmaryn
oraz paprykę w proszku ostrą i słodką. Ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na
durszlaku na kilka chwil aby odciekły, potrząsamy (ważne, aby ziemniaki stały
się suche), po czym wykładamy na brytfankę z przyprawami. Obtaczamy je w
przyprawach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25minut. Po upieczeniu
posypujemy je solą.
Awokado obieramy,
rozgniatamy widelcem na "papkę", doprawiamy solą, pieprzem oraz
sokiem z cytryny. Podajemy wraz z gotowymi ziemniakami i stripsami.
Aż się chce jeść patrząc na te apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńMniam! Chętnie schrupałabym kurczaka w takim wydaniu:d
OdpowiedzUsuńPolecamy! :-)
UsuńFajny przepis - wypróbuję. Ja ze swej strony moge polecić wodę z filtra redox fitaqua-woda ta odkwasza organizm i zapobiega wielu chorobom, warto mieć zdrową wodę w domu.
OdpowiedzUsuń