Dziś kolejna wersja iście letnich smaków, ale w
zimowej odsłonie i kolejny ukłon w stronę tych, którzy latem
"zamykają" owoce w słoikach bądź zamrażarce po to, by cieszyć się
nimi także zimą. Kruche ciasto z dodatkiem mąki orkiszowej, przekładane słodkim,
aromatycznym nadzieniem z domowej konfitury brzoskwiniowej, pod lekką warstwą z
ciasta francuskiego.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła (200g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- słoik domowej konfitury z brzoskwiń/klementynek (np. takiej jak TA)
- opakowanie ciasta francuskiego
Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do
pieczenia i usypujemy z nich kopczyk. Na środku robimy w wgłębienie, do którego
wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie
dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i
pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas
energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2
godziny.
Schłodzone
ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno foremki do tart. Robimy widelcem dziurki w
kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około
20 minut - powinno być w zasadzie upieczone, o lekko złotawym kolorze. Na
gorący spód ciasta wykładamy brzoskwinie ze słoika. Przykrywamy odpowiednio
dociętym blatem z ciasta francuskiego. Ze skrawków ciasta francuskiego, które
nam pozostały wykrawamy foremką gwiazdki/serduszka itp. i ozdabiamy nimi ranty
tarty. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180C jeszcze
około 15 minut.
Po wyjęciu z
piekarnika lekko studzimy, wierzch możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Warto być zapobiegliwym dla takich letnich smaków w zimie
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, zawsze zimą takie smaki wynagradzają nam cały wysiłek włożony latem w przygotowanie przetworów ;-)
Usuń