12/05/2016

12/05/2016

Szybkie i proste pełnoziarniste ciasto bananowe z bakaliami i orzechami pekan



 
 Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka maki pszennej, typ. 450
  • 5-6 dojrzałych bananów
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem)
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • kilka posiekanych suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 200g czekolady deserowej
 
Wykonanie:
Banany rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż powstanie z nich papka. Dodajemy do nich cukier, olej oraz wcześniej rozkłócone widelcem jajka. Całość mieszamy.
Do masy stopniowo dodajemy obydwa rodzaje mąki wraz z sodą  i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, morele i pestki słonecznika) oraz posiekaną w kawałki  100g czekolady. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (lub np. mielonymi migdałami, kruszonymi biszkoptami).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170C i pieczemy około 60-70 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone).
Upieczone ciasto studzimy. Wierzch polewamy roztopioną pozostałą czekoladą i dekorujemy orzechami pekan.







3 komentarze:

  1. Wygląda meeega apetycznie muszę spróbować sam coś takiego zrobić, dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, jakim cudem trafiłam tu dopiero dziś, ale będę wracać. Wspaniałe ciasto, doskonałe zdjęcia :-). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń