Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka maki pszennej, typ. 450
- 5-6 dojrzałych bananów
- 2/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem)
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- kilka posiekanych suszonych moreli
- 1/2 szklanki orzechów pekan
- 200g czekolady deserowej
Banany rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż powstanie z nich papka. Dodajemy do nich cukier, olej oraz wcześniej rozkłócone widelcem jajka. Całość mieszamy.
Do masy stopniowo dodajemy obydwa rodzaje mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na koniec
dodajemy bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, morele i pestki słonecznika) oraz
posiekaną w kawałki 100g czekolady.
Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki
wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (lub np. mielonymi migdałami,
kruszonymi biszkoptami).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170C i
pieczemy około 60-70 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już
upieczone).
Upieczone ciasto studzimy. Wierzch polewamy roztopioną
pozostałą czekoladą i dekorujemy orzechami pekan.
Wygląda meeega apetycznie muszę spróbować sam coś takiego zrobić, dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, jakim cudem trafiłam tu dopiero dziś, ale będę wracać. Wspaniałe ciasto, doskonałe zdjęcia :-). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń