12/06/2016

12/06/2016

Rogaliki dyniowe z serem i migdałami





Składniki (na około 40 rogalików)
Na ciasto:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 niepełne  szklanki puree z dyni
  • około 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • spora szczypta soli


Na serowe nadzienie: 

  • 50  dag twarogu
  • około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem i odcedzonych)
  • kilka suszonych moreli
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach (uprażonych na suchej patelni)
  • 100g białej czekolady



Wykonanie:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące).
Masło w oddzielnym garnuszku rozpuszczamy.
Do 1/2 szklaki mleka dodajemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut (około 10) aż wyrośnie zaczyn.

Do rozpuszczonego masła dodajemy puree z dyni. Mieszamy, podgrzewamy tak, aby masa stała się lekko ciepła. Dodajemy do niej cukier, mieszamy, a następnie rozkłócone widelcem dwa jajka. Wszystko mieszamy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej szczyptę soli, na środku robimy wgłębienie i wlewamy do niego wyrośnięty zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, łącząc zaczyn z mąką, następnie stopniowo dodajemy masę z puree z dyni. Wszystko wyrabiamy dłońmi, około 15 minut, aż powstanie ciasto, które zacznie nam "odchodzić" od rąk. Wówczas podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem i jogurtem. Dodajemy rodzynki i posiekane w kostkę morele, mieszamy.


Wyrośnięte ciasto odrywamy po niedużej kulce. Każdą wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów. Każdy placek dzielimy na trójkąty, każdy trójkąt smarujemy porcją sera i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im przez około 5 minut podrosnąć. Następnie smarujemy wierzch każdego rogalika żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i  pieczemy około 20-25 minut.

Po upieczeniu rogaliki studzimy, polewamy strużkami roztopionej białej czekolady i posypujemy prażonymi migdałami w płatkach.















5 komentarzy: