Składniki
(na około 40 rogalików)
Na ciasto:
Na ciasto:
- 6 szklanek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 2 niepełne szklanki puree z dyni
- około 5 dag drożdży
- 2 jajka
- spora szczypta soli
Na serowe nadzienie:
- 50 dag twarogu
- około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem i odcedzonych)
- kilka suszonych moreli
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach (uprażonych na suchej patelni)
- 100g białej czekolady
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące).
Masło w oddzielnym garnuszku
rozpuszczamy.
Do 1/2 szklaki mleka dodajemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut (około 10) aż wyrośnie zaczyn.
Do rozpuszczonego masła dodajemy puree z dyni. Mieszamy, podgrzewamy tak, aby masa stała się lekko ciepła. Dodajemy do niej cukier, mieszamy, a następnie rozkłócone widelcem dwa jajka. Wszystko mieszamy.
Do 1/2 szklaki mleka dodajemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut (około 10) aż wyrośnie zaczyn.
Do rozpuszczonego masła dodajemy puree z dyni. Mieszamy, podgrzewamy tak, aby masa stała się lekko ciepła. Dodajemy do niej cukier, mieszamy, a następnie rozkłócone widelcem dwa jajka. Wszystko mieszamy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Dodajemy do niej szczyptę soli, na środku robimy wgłębienie i wlewamy do niego
wyrośnięty zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, łącząc zaczyn z mąką, następnie stopniowo
dodajemy masę z puree z dyni. Wszystko wyrabiamy dłońmi, około 15 minut, aż
powstanie ciasto, które zacznie nam "odchodzić" od rąk. Wówczas podsypujemy
je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją
objętość.
Przygotowujemy masę serową: ser
mieszamy z cukrem i jogurtem. Dodajemy rodzynki i posiekane w kostkę morele,
mieszamy.
Wyrośnięte ciasto odrywamy po niedużej kulce. Każdą wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów. Każdy placek dzielimy na trójkąty, każdy trójkąt smarujemy porcją sera i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im przez około 5 minut podrosnąć. Następnie smarujemy wierzch każdego rogalika żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25 minut.
Wyrośnięte ciasto odrywamy po niedużej kulce. Każdą wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów. Każdy placek dzielimy na trójkąty, każdy trójkąt smarujemy porcją sera i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im przez około 5 minut podrosnąć. Następnie smarujemy wierzch każdego rogalika żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25 minut.
Po upieczeniu rogaliki studzimy,
polewamy strużkami roztopionej białej czekolady i posypujemy prażonymi
migdałami w płatkach.
Świetne!
OdpowiedzUsuńIle to mniej więcej gram masła?
OdpowiedzUsuńokoło 150g
UsuńMmmm jakie apetyczne zdjęcia) ))
OdpowiedzUsuńSwietne rogaliki, swietne zdjecia! Porywam jednego do kawy :)
OdpowiedzUsuń