Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- ciemne winogrona (uprzednio zamrożone)
- 100 g czekolady deserowej
Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka,
cukru pudru, kakao i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche
ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy przez
maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3
szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem,
mieszamy. Następnie do sera dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia
oraz kakao, ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania
dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim tortownicę (u nas średnica 24cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na ciasto masę serową i całość pieczemy około 50-60minut w temp. 180C. Gdy ciasto się zrumieni wyjmujemy je, studzimy.
Następnie wierzch
polewamy rozpuszczoną czekoladą deserową. Podajemy z mrożonym winogronem.
Sernik wygląda cudownie :) do tego piękne zdjęcia :) Nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :-)
UsuńO tym samym pomyślałam :) Zatem i ja jestem ciekawa, jaką kosystencję ma ciasto?
OdpowiedzUsuńkonsystencja jest dość zwarta, podobna do tej:
OdpowiedzUsuńhttp://picante-jalapeno.blogspot.com/2015/03/sernik-bananowo-karmelowo-smietanowy.html
(praktycznie ten sam przepis, tylko z dodatkiem kakao)
Sernik po prostu wygląda cudownie.Ten smak jest najlepszy jaki może być.
OdpowiedzUsuń