12/08/2016

12/08/2016

Ciasto na święta: sernik czekoladowy






Składniki:

Ciasto:

  • 1  szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko 


Masa serowa:


  • 1 kg twarogu
  • 3/4  szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:


  • ciemne winogrona (uprzednio zamrożone)
  • 100 g czekolady deserowej



Wykonanie:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, kakao i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. 

Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem, mieszamy. Następnie do sera dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia oraz kakao, ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim tortownicę (u nas średnica 24cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na ciasto masę serową i całość pieczemy około 50-60minut w temp. 180C. Gdy ciasto się zrumieni wyjmujemy je, studzimy.
 Następnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą deserową. Podajemy z mrożonym winogronem.


 

 



5 komentarzy:

  1. Sernik wygląda cudownie :) do tego piękne zdjęcia :) Nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tym samym pomyślałam :) Zatem i ja jestem ciekawa, jaką kosystencję ma ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. konsystencja jest dość zwarta, podobna do tej:
    http://picante-jalapeno.blogspot.com/2015/03/sernik-bananowo-karmelowo-smietanowy.html

    (praktycznie ten sam przepis, tylko z dodatkiem kakao)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik po prostu wygląda cudownie.Ten smak jest najlepszy jaki może być.

    OdpowiedzUsuń