12/09/2016

12/09/2016

Mini szarlotki korzenne z cynamonem







Składniki:


  • 150 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, przyprawę do piernika, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.


Jabłka obieramy, kroimy w cząstki (nie muszą być regularnej wielkości). Wkładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i przesmażamy, co jakiś czas mieszając,  aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Gdy jabłka są już przesmażone dodajemy cynamon, kardamon i mieszamy. 

Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je (około 1/3 ciasta odrywamy i odkładamy) wykładamy na wysmarowanej masłem brytfance, lub w kilku małych kokilkach. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 8-10minut. Wówczas wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie jabłka, a na wierzchu układamy "plecionkę" z odłożonego wcześniej ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.





1 komentarz: