Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- opakowanie przyprawy do piernika
- 1 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, przyprawę do piernika, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, przyprawę do piernika, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki (nie muszą być
regularnej wielkości). Wkładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i
przesmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania w miarę jednolitej
masy. Gdy jabłka są już przesmażone dodajemy cynamon, kardamon i mieszamy.
Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je (około 1/3 ciasta
odrywamy i odkładamy) wykładamy na wysmarowanej masłem brytfance, lub w kilku
małych kokilkach. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180C i zapiekamy około 8-10minut. Wówczas wyjmujemy ciasto,
wykładamy na nie jabłka, a na wierzchu układamy "plecionkę" z
odłożonego wcześniej ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
Kratka na wypiekach zawsze będzie mnie zachwycać:)
OdpowiedzUsuń