12/16/2016

12/16/2016

Babka piernikowa z bakaliami na Boże Narodzenie







Już tylko tydzień dzieli nas od Świąt. Dlatego też będziemy jeszcze bardziej intensywnie podrzucać Wam świąteczne inspiracje. Dziś mamy dla Was babkę piernikową. W tym roku nie przygotowywaliśmy piernika staropolskiego, ale bez piernika Święta się nie obędą, więc postawiliśmy na tą szybką wersję. Ciasto jest wilgotne, ma korzenno-herbaciany smak i jestem pełne bakalii, no i nie trzeba na nie czekać 2-3 tygodni :-) Tak więc zachęcamy.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki czarnej herbaty liściastej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego (lub np. kokosowego)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki rodzynek i posiekanych moreli (sparzonych i odcedzonych)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, ziemnych, ziaren słonecznika
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki dowolnej konfitury
  • na polewę: 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki serka kremowego

Wykonanie:
Herbatę wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem do pełna. Ostawiamy aby się zaparzyła, następnie odcedzamy ją i studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do nich stopniowo (cały czas miksując) olej, ostudzoną herbatę oraz mąkę (uprzednio przesianą i wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia).
Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy z żółtek. Całość delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy wszystkie bakalie, posiekaną  na kawałki czekoladę oraz dodajemy konfiturę, całość ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami lub orzechami (może być też bułka tarta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem).

Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż powstanie jednolita masa. Polewamy nią upieczone i ostudzone ciasto.





13 komentarzy:

  1. Piękna babka i taka świąteczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Babka wygląda wspaniale. Jestem ciekawa tej polewy z dodatkiem serka kremowego. Jeszcze nie miałam okazji takiej jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :-) Polewa smakuje podobnie jak tradycyjny lukier, ale jedną ma podstawową przewagę - jest gęstsza niż lukier i nie wsiąka w ciasto, tylko tworzy na jego powierzchni polewę o intensywnej białej barwie, co nam osobiście bardzo odpowiada.

      Usuń
  3. Wspaniała! Wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna babka i śliczne zdjęcia. Powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem tu pierwszy raz i łał jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem tu pierwszy raz i łał jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń