Już tylko tydzień dzieli nas od Świąt. Dlatego też będziemy
jeszcze bardziej intensywnie podrzucać Wam świąteczne inspiracje. Dziś mamy dla
Was babkę piernikową. W tym roku nie przygotowywaliśmy piernika staropolskiego,
ale bez piernika Święta się nie obędą, więc postawiliśmy na tą szybką wersję. Ciasto
jest wilgotne, ma korzenno-herbaciany smak i jestem pełne bakalii, no i nie trzeba
na nie czekać 2-3 tygodni :-) Tak więc zachęcamy.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka oleju słonecznikowego (lub np. kokosowego)
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki rodzynek i posiekanych moreli (sparzonych i odcedzonych)
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, ziemnych, ziaren słonecznika
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki dowolnej konfitury
- na polewę: 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki serka kremowego
Wykonanie:
Herbatę wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem do pełna.
Ostawiamy aby się zaparzyła, następnie odcedzamy ją i studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie
dodajemy do nich stopniowo (cały czas miksując) olej, ostudzoną herbatę oraz
mąkę (uprzednio przesianą i wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia).
Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy z
żółtek. Całość delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy wszystkie bakalie, posiekaną na kawałki czekoladę oraz dodajemy konfiturę,
całość ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy na babkę wysmarowanej
masłem i wysypanej mielonymi migdałami lub orzechami (może być też bułka
tarta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 minut
(przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem).
Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż
powstanie jednolita masa. Polewamy nią upieczone i ostudzone ciasto.
Piękna babka i taka świąteczna :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że Ci się podoba :-)
UsuńMniam! Babka wygląda wspaniale. Jestem ciekawa tej polewy z dodatkiem serka kremowego. Jeszcze nie miałam okazji takiej jeść:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-) Polewa smakuje podobnie jak tradycyjny lukier, ale jedną ma podstawową przewagę - jest gęstsza niż lukier i nie wsiąka w ciasto, tylko tworzy na jego powierzchni polewę o intensywnej białej barwie, co nam osobiście bardzo odpowiada.
UsuńWspaniała! Wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ślicznie :-)
UsuńZdjęcia śliczne))
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, dziękujemy :-)
UsuńBardzo apetyczna babka i śliczne zdjęcia. Powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Ci bardzo Zuziu :-)
UsuńPyszna baba!
OdpowiedzUsuńJestem tu pierwszy raz i łał jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJestem tu pierwszy raz i łał jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń