Dziś podrzucamy Wam świąteczny przepis na małe babeczki, pełne
orzechów włoskich, kakao o lekko kokosowym posmaku. Upieczenie tego ciasta ich w małych foremkach
sprawia, że babeczki kuszą wyglądem i z pewnością będą świetną dekoracją
Waszego świątecznego stołu :-)
Składniki
(na około 8 babeczek)
Na ciasto:
- 3 duże jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- około 1/4 szklanki posiekanych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka
rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko kokosowe,
olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej
miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do
miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych
składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Na
koniec dodajemy do niego orzechy włoskie i całość ponownie mieszamy. Następnie
ciasto wylewamy do małych foremek na babeczki (można je także upiec w cieście
na dużą babkę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170C i pieczemy ok.
40 minut (do "suchego patyczka").
Po wyjęciu z
piekarnika babeczki studzimy, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej
białą czekoladą i posypujemy rozdrobnionymi orzechami ziemnymi.
po prostu wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńAleż one cudne! Nie mogę się napatrzeć na te piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń