8/26/2016

8/26/2016

Naleśniki zapiekane z twarożkiem i owocami



Składniki:
Ciasto: 
  • 350 g mąki pszennej
  • ok. 300ml wody gazowanej
  • ok. 300ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 300g twarożku
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twaróg jest zbyt zbity)

Dodatkowo:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru
  • brzoskwinie/nektarynki
  • maliny
  • śliwki
  • 2-3 łyżki miodu

Wykonanie:
Przygotowujemy twarożek. Dodajemy do niego cukier, wyjęty z rozkrojonej na pół wanilii miąższ, oraz jogurt naturalny. Mieszamy.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 15minut.
Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju. 
Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem, składamy je, a następnie układamy wysmarowanej masłem brytfance.
Szklankę jogurtu mieszamy wraz z jajkiem, cukrem, oraz miąższem z drugiej połówki wanilii. Przygotowaną masę wylewamy na wierzch naleśników.
Brzoskwinie/nektarynki oraz śliwki przekrawamy na pół, wykładamy na małą brytfankę i polewamy miodem.
Naleśniki wraz z owocami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika naleśniki wykładamy na talerzyki, podajemy z upieczonymi owocami oraz świeżymi malinami.





6 komentarzy: