8/29/2016

8/29/2016

Wielozbożowe ciasteczka z kaszą gryczaną





Dzisiejszy wpis dotyczy kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" i naszych ulubionych produktów zbożowych, które dostarczają wielu cennych składników pokarmowych, m.in. węglowodanów, witamin, białka, składników mineralnych i błonnika. Ich regularne spożywanie pomaga w codziennej trosce o zdrowie. Ponadto produkty zbożowe takie jak makarony, kasze, płatki, pieczywo i mąki są niezwykle smaczne i dają nam duże pole do popisu!



Dzięki swoim właściwościom, produkty zbożowe stały się w naszej kuchni inspiracją do tworzenia pysznych, wartościowych i szybkich dań. Ogromna różnorodność tych produktów i łatwość przygotowania sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Produkty zbożowe to doskonały smak, radość dla podniebienia oraz pożywna inspiracja w każdej kuchni!



My dziś szczególnie chcielibyśmy zachęcić Was do zaprzyjaźnienia się z produktami zbożowymi,
w tym z kaszą. Mamy dla Was wpis z nietypową propozycją wykorzystania kaszy gryczanej
w deserowym przepisie na pożywne, zbożowe ciasteczka.



Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki. Jest bogata w białko, zawiera dużą ilość błonnika
i węglowodanów. Występują w niej takie składniki mineralne jak wapń, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B.




Wielozbożowe ciasteczka z kaszą gryczaną

Składniki:
  • 200g  masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej - ugotowanej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • ok. 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 czekolady deserowej

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy "na puch" wraz z cukrem pudrem (powinna powstać jasna, lekka i puszysta masa) - najlepiej za pomocą miksera. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, tj. mąkę owsianą i orkiszową, płatki owsiane i orkiszowe, ugotowaną kaszę, mąkę migdałową, orzeszki ziemne, posiekaną czekoladę, sodę i szczyptę soli. Łyżką bądź łopatką wyrabiamy ciasto (będzie dość zbite, można je także wyrobić dłońmi, ale należy to zrobić bardzo szybko, żeby pod wpływem ciepła masło nie zaczęło się rozpuszczać).
Masę wstawiamy do lodówki, żeby trochę się schłodziła (około 20minut). Następnie formujemy z ciasta mniej więcej równej wielkości kulki, które spłaszczamy, tworząc ciasteczka.
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając ciasteczka w kilkucentymetrowych odległościach. Pieczemy w temp. 180C przez około 20minut - do zrumienienia.

10 komentarzy:

  1. ostatnio piekłam tylko ciasta. takie ciasteczka byłyby miłą odmianą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka, bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasteczka, i przepięknie się prezentują na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie! Nigdy bym nie pomyślała, że z kaszy gryczanej można zrobić tak apetyczne ciasteczka. Koniecznie muszę je zrobić :)! To będzie miła odmiana dla ciast drożdżowych w których ostatnio się mocno rozsmakowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na porządną porcję ciasta drożdżowego chętnie byśmy się zamienili ;-)ciastka są fajną alternatywą, mają wiele zdrowych produktów więc warto je wypróbować, w dodatku szybko się je robi, co jest ich dodatkowym atutem :-)

      Usuń