Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- ok. 300ml wody gazowanej
- ok. 300ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300g twarożku
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twaróg jest zbyt zbity)
Dodatkowo:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżeczki cukru
- brzoskwinie/nektarynki
- maliny
- śliwki
- 2-3 łyżki miodu
Wykonanie:
Przygotowujemy twarożek. Dodajemy do niego cukier, wyjęty z rozkrojonej na
pół wanilii miąższ, oraz jogurt naturalny. Mieszamy.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 15minut.
Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 15minut.
Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju.
Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem, składamy je, a następnie
układamy wysmarowanej masłem brytfance.
Szklankę jogurtu mieszamy wraz z jajkiem, cukrem, oraz miąższem z drugiej połówki
wanilii. Przygotowaną masę wylewamy na wierzch naleśników.
Brzoskwinie/nektarynki oraz śliwki przekrawamy na pół, wykładamy na małą
brytfankę i polewamy miodem.
Naleśniki wraz z owocami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy
około 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika naleśniki wykładamy na talerzyki, podajemy z
upieczonymi owocami oraz świeżymi malinami.
Naleśniki wyglądają pysznie. Chętnie sama sobie takie zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecamy ;-)
UsuńPięknie ułożone sztućce :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńPychota taki lekko ulepszony klasyk.
OdpowiedzUsuńZgadza się ;-)
Usuń