6/29/2016

6/29/2016

Lekkie i puszyste eklery kawowe




Dziś przed Wami kolejny kawowy wpis. Tym razem zastosowanie kawy w praktyce: nie tylko jako napój, ale także rewelacyjny dodatek do wypieków. Przy okazji tego wpisu zachęcamy Was gorąco do wspólnego dzielenia wolnego czasu z najbliższymi. Niedzielny poranek z filiżanką kawy i kawowym eklerem, spędzony na świeżym powietrzu, w towarzystwie najbliższych - to recepta na udany, wspaniały dzień - wypróbujcie koniecznie! :-)



Składniki (na około 10-12 eklerów):
Na ciasto: 

  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g masła
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:

  • 250ml śmietany kremówki 30/36%
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 600 ml mleka
  • 1 filiżanka (około 200ml) mocnej kawy, my użyliśmy kawy illy
Na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady deserowej
  • ok. 80 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła 

Wykonanie:
Wodę i masło zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Ciasto nakładamy do szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne paski zachowując spore odstępy pomiędzy nimi (ptysie znacznie urosną), ponadto powinna wyjść ich parzysta liczba. Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru). Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego napar z kawy oraz stopniowo - rozrobione mąki (cały czas mieszając) tak, aby powstał nam budyń. Po zagotowaniu bardzo dobrze studzimy masę (najlepiej aby po ostudzeniu postała jakiś czas w lodówce, aby była naprawdę zimna).

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Zimny budyń mieszamy łyżką kilka razy, a następnie stopniowo dodajemy do niego po łyżce ubitej kremówki i mieszamy aż do uzyskania lekkiego, gładkiego kremu. 
Uwaga: nie używajmy w tym celu miksera - może za bardzo rozbić nasz budyń. Lepiej używać do mieszania łyżki np. drewnianej i powoli, delikatnie łączyć budyń z ubitą kremówką.

Na połowę zimnych ciasteczek ptysiowych nakładamy szprycą cukierniczą krem kawowy. Przykrywamy pozostałą połową ptysiowych ciastek. 
Przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę zagotowujemy z miodem. Garnek zdejmujemy z ognia. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania konsystencji polewy. Na końcu dodajemy miękkie masło. 
Wierzch eklerów dekorujemy polewą czekoladową, oraz posypujemy posiekanymi, uprzednio lekko podprażonymi orzeszkami ziemnymi.












 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co kawowe! Takie eklerki to cos zdecydowanie dla mnie :) A klimat na zdjeciach taki sielski...az chce sie usiasc z Wami przy tym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od jakiegoś czasu zbieram się do upieczenia eklerków:) Twoje wyglądają idealnie i napewno mają cudowny zapach kawy:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie eklery zjadłabym bez mrugnięcia okiem, wyglądają pięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę o jednego eklerka, no może dwa .... :D

    OdpowiedzUsuń