4/26/2016

4/26/2016

Granola czekoladowa z migdałami





Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/4 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki migdałów (można je lekko posiekać)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika 
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (100g)
  • około 3-4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, miód oraz czekoladę. Następnie wlewamy masę do suchych składników i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy przez kolejne 5-10minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Po ostudzeniu przechowujemy w słoiku lub papierowej torebce.





4 komentarze:

  1. Uwielbiam granolę na śniadanie. Cudowne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekna podloga, piekny stol! Swietne zdjecie. Prawie zapomnialam o granoli...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-D to wbrew pozorom bardzo dobry znak ;-) dziękujemy! :-)

      Usuń