4/27/2016

4/27/2016

Bezglutenowe ciasteczka z mąki z amarantusa i migdałów, z czekoladą





Składniki (na około 25 ciasteczek):
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 2 szklanki mąki z amarantusa
  • 1 szklanka mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • paczka kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady deserowej)

Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy dalej (masło powinno być bardzo dobrze zmiksowane, aby nie "zważyło się" po dodaniu jajka). Następnie do masy dodajemy szczyptę soli, mąkę z amarantusa oraz mąkę migdałową i mieszamy łopatką. Dodajemy kropelki czekoladowe i ponownie mieszamy. Z ciasta formujemy (najlepiej dłońmi) kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną i nieco rozpłyną się). Pieczemy około 15 minut w temp. 180C (aż nabiorą lekko złotego koloru).
 

4 komentarze:

  1. Nigdy nie używałam maki z amarantusa - ale dziś kupiłam z topinamburu i teraz siedzę i myślę co z niej zrobić ????? Może własnie takie ciasteczka, hm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i Twoja mąka się sprawdzi - my robiliśmy je już z kilku różnych rodzajów mąk i do tej pory się udawały, więc można próbować ;-)

      Usuń
  2. Świetny pomysł! Prezentują się zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasteczka. Porywam kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń