Składniki (użyliśmy formy o średnicy 26cm)
- 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
- 250 g czekolady deserowej
- 17 dag masła
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 jaja
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 5 dag czekolady deserowej (startej na wióry)
- 300ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Zaczynamy.
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka oraz żółtka ubijamy z cukrem aż do uzyskania jednolitej, puszystej, jasnej masy (około 5minut). Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy łyżką. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy około 25-30min. (UWAGA: Nie przedłużamy czasu pieczenia, nawet jeśli ciasto wydaje się być niedopieczone).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Kremówkę ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ostudzonego ciasta czekoladowego, wierzch posypujemy wiórami z czekolady.
No proszę, idziemy tym samym tropem :D
OdpowiedzUsuń:-D majówka pod znakiem czekolady i bitej śmietany ;-)
UsuńUwodzące ciasto :)
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek! A chochla umaziana w czekoladzie bardzo apetyczna ;)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńWspaniała tarta! Z chęcią pochłonęłabym spory kawałek:D
OdpowiedzUsuńWspaniałe, podkradam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJak niespecjalnie jesteśmy fankami czekolady, tak tu skusiłybyśmy się na kawałek... może nawet dwa ;)
OdpowiedzUsuńMiło nam :-)
UsuńTakie ciasta to ja zawsze bardzo chętnie:))
OdpowiedzUsuńCudowne.. zanurzyłabym widelczyk ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :-) Pozdrowienia!
Usuń