4/29/2016

4/29/2016

Bardzo czekoladowe ciasto z kremem




Składniki (użyliśmy formy o średnicy 26cm)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g czekolady deserowej
  • 17 dag masła
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 jaja
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 5 dag czekolady deserowej (startej na wióry)
  • 300ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  •  2 łyżki cukru pudru

Zaczynamy.
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka oraz żółtka ubijamy z cukrem aż do uzyskania jednolitej, puszystej, jasnej masy (około 5minut). Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy łyżką. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki,  wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy około 25-30min. (UWAGA: Nie przedłużamy czasu pieczenia, nawet jeśli ciasto wydaje się być niedopieczone).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy.
Kremówkę ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ostudzonego ciasta czekoladowego, wierzch posypujemy wiórami z czekolady.




13 komentarzy: