3/23/2016

3/23/2016

Wielkanocny torcik czekoladowo-jeżynowy










Składniki (na foremkę o średnicy 18cm) Na ciasto czekoladowe*

  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2  łyżki kakao


Ponad to:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn(lub świeżych)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 2 szklanki przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch  lekko ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. 
 
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito mąkę oraz kakao. Wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto czekoladowe. Pieczemy około 30minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt wzdłuż, na pół. 

Mrożone jeżyny przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy aż nabiorą konsystencji sosu (około 15minut), wówczas dodajemy do sosu mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.

Zimny blat ciasta czekoladowego układamy na paterze, lekko nasączamy wodą z cytryną, wykładamy na niego kilka łyżek kremówki, oraz nieco zimnego musu jeżynowego. Przykrywamy blatem z kakaowego biszkoptu i powtarzamy czynność do wykorzystania wszystkich składników. Wierch oraz boki tortu smarujemy kremówką. Dekorujemy wedle uznania (my użyliśmy świeżych gałązek oraz fioletowych tulipanów).





*przepis na ciasto czekoladowe pochodzi STĄD

2 komentarze:

  1. Smaki idealnie w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny, choć jeśli ma być wielkanocnym torcikiem to dodałabym nieco kolorów

    OdpowiedzUsuń