Składniki (na około 10 babeczek):
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag polenty (kaszki kukurydzianej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 3-4 łyżki cukru
- 4 jaja
- 100ml mleka
- 300 dag truskawek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 soku z cytryny
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę.
Ucieramy masło, cukier i żółtka do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, polentę, a także mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremek. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 30minut (aż się zrumienią). Cukier puder i sok z cytryny mieszamy razem. Następnie polewamy lukrem lekko przestudzone babeczki. Na wierzchu (zanim lukier zastygnie) układamy pokrojone truskawki.
Urocze malenstwa :) Az zatesknilam za truskawkami z pola... :)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo... ;-)
UsuńOd zdjęć nie mogę oderwać wzroku:)jeśli babeczki są tak pyszne na jakie wyglądają,to biorę je wszystkie:)))
OdpowiedzUsuńMiło nam ;-)
UsuńZachwycam się zdjęciami! A babeczki są wprost idealne na Wielkanoc, wyglądają tak wiosennie! Uwielbiam smak polenty w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńMy także :-) dziękujemy za miłe słowa ;-)
Usuń