3/21/2016

3/21/2016

Kukurydziane babeczki z lukrem i truskawkami





Składniki (na około 10 babeczek):
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 100ml mleka
  • 300 dag truskawek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 soku z cytryny


Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę.
Ucieramy masło, cukier i żółtka do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy  przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, polentę, a także mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremek. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 30minut (aż się zrumienią).
Cukier puder i sok z cytryny mieszamy razem. Następnie polewamy lukrem lekko przestudzone babeczki. Na wierzchu (zanim lukier zastygnie) układamy pokrojone truskawki.




6 komentarzy:

  1. Urocze malenstwa :) Az zatesknilam za truskawkami z pola... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od zdjęć nie mogę oderwać wzroku:)jeśli babeczki są tak pyszne na jakie wyglądają,to biorę je wszystkie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycam się zdjęciami! A babeczki są wprost idealne na Wielkanoc, wyglądają tak wiosennie! Uwielbiam smak polenty w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń