Składniki (na foremkę o średnicy 18cm) Na ciasto czekoladowe*
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ponad to:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mrożonych jeżyn(lub świeżych)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do
drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do
pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i
pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść
gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch lekko ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito mąkę oraz kakao. Wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto czekoladowe. Pieczemy około 30minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt wzdłuż, na pół.
Mrożone
jeżyny przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy
aż nabiorą konsystencji sosu (około 15minut), wówczas dodajemy do
sosu mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.
Zimny
blat ciasta czekoladowego układamy na paterze, lekko nasączamy wodą z cytryną, wykładamy na niego kilka łyżek kremówki, oraz nieco zimnego musu jeżynowego. Przykrywamy blatem z kakaowego biszkoptu i powtarzamy czynność do wykorzystania wszystkich składników. Wierch oraz boki tortu smarujemy kremówką. Dekorujemy wedle uznania (my użyliśmy świeżych gałązek oraz fioletowych tulipanów).
*przepis na ciasto czekoladowe pochodzi STĄD
Smaki idealnie w moim stylu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny, choć jeśli ma być wielkanocnym torcikiem to dodałabym nieco kolorów
OdpowiedzUsuń