3/01/2016

3/01/2016

Kruche ciasteczka migdałowe z konfiturą z czarnego bzu



Składniki (na około 12-15 koszyczków):
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki  pszennej
  • 20 dag zimnego masła 
  • około 6 łyżek zimnej wody
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
  • słoik konfitury z czarnego bzu (lub innej)

Masa migdałowa:
  • 100g masła (w temp. pokojowej)
  • 100g zmielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Wykonanie: Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy do nich sól, cukier (1 łyżeczkę) oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatamy ciasto, dodając zimną wodę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Wszystkie składniki na masę migdałową mieszamy ze sobą łyżką na jednolitą masę.

Foremki do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy je schłodzonym ciastem. Wstawiamy je do piekarnika na 10 minut(rozgrzanego do temp. 180C). Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do każdego koszyczka 1-2łyżeczki konfitury oraz na wierzch 1-2 łyżeczki masy migdałowej. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15minut (aż babeczki nabiorą złotego koloru). Podajemy najlepiej na ciepło, z dodatkiem jogurtu naturalnego.


1 komentarz: