Składniki (na około 12-15 koszyczków):
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag zimnego masła
- około 6 łyżek zimnej wody
- spora szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu
- słoik konfitury z czarnego bzu (lub innej)
Masa migdałowa:
- 100g masła (w temp. pokojowej)
- 100g zmielonych migdałów
- 100g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Wykonanie: Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy do nich sól, cukier (1 łyżeczkę) oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatamy ciasto, dodając zimną wodę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Wszystkie składniki na masę migdałową mieszamy ze sobą łyżką na jednolitą masę.
Foremki do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy je schłodzonym ciastem. Wstawiamy je do piekarnika na 10 minut(rozgrzanego do temp. 180C). Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do każdego koszyczka 1-2łyżeczki konfitury oraz na wierzch 1-2 łyżeczki masy migdałowej. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15minut (aż babeczki nabiorą złotego koloru). Podajemy najlepiej na ciepło, z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Wyglądają smakowicie :) I to zdjęcie! Piękne :)
OdpowiedzUsuń