2/29/2016

2/29/2016

Gofry belgijskie




Składniki:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 20 dag masła 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy pod przykryciem aby wyrosły. 

Do miski wbijamy jajko oraz żółtka, dodajemy cukier i miksujemy około 2-3minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sito, oraz szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i znów miksujemy (teraz na mniejszych obrotach miksera) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego po kawałku masło (powinno być w temperaturze pokojowej) i mieszamy drewnianą łyżką aż masło połączy się z ciastem. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto ponownie wyrośnie, nakładamy je porcjami do gofrownicy i pieczemy gofry. Podajemy z ulubioną konfiturą (my podaliśmy z konfiturą śliwkową), bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem itp.





4 komentarze: