- 35 dag mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 20 dag masła
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy pod przykryciem aby wyrosły.
Do miski wbijamy jajko oraz żółtka, dodajemy cukier i miksujemy około 2-3minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sito, oraz szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i znów miksujemy (teraz na mniejszych obrotach miksera) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego po kawałku masło (powinno być w temperaturze pokojowej) i mieszamy drewnianą łyżką aż masło połączy się z ciastem. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto ponownie wyrośnie, nakładamy je porcjami do gofrownicy i pieczemy gofry. Podajemy z ulubioną konfiturą (my podaliśmy z konfiturą śliwkową), bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem itp.
Ale mi ten przepis zrobił smaka..........
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Znam. Najlepsze!
OdpowiedzUsuńZawsze podziwiam Twoje zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń