12/15/2015

12/15/2015

Konkurs z herbatą TEEKANE



Kochani! 

Przygotowaliśmy dla Was szybki i nieskomplikowany konkurs ;-) 

ZASADY
  • opracujcie inspirujący przepis na dowolną potrawę z użyciem dowolnego smaku herbaty TEEKANE i opublikujcie go w komentarzu w niniejszym wpisie (nie musicie zamieszczać zdjęć, wystarczy sam przepis), lub dodajcie swój wpis do akcji na Durszlaku (banerek poniżej)
  • konkurs trwa od dziś do końca roku, tj. do 31.12.2015r do godz. 24:00 - do tego czasu możecie zamieszczać swoje przepisy (jedna osoba może ich dodać nieograniczoną ilość)
  • spośród Waszych propozycji wybierzemy jedną (naszym zdaniem najciekawszą) i nagrodzimy ją wyjątkowym zestawem:

NAGRODA
  •  zestaw herbatek TEEKANE
  • oraz książka Zosi Cudny Make Cooking Easier: Przepisy na cztery pory roku


Zwycięzcę wyłonimy do 3.01.2016 i opublikujemy wynik na naszym funpage na Facebooku tego dnia (3.01.2016r) - będziemy prosili Zwycięzcę o kontakt i podanie adresu, na który zostanie wysłana nagroda (paczka zostanie wysłana na nasz koszt).

Czekamy na Wasze niebanalne pomysły! :-)
 
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

  Herbaciane inspiracje 


Herbaciane inspiracje

22 komentarze:

  1. prosty, zdrowy i praktycznie bezkaloryczny deser herbaciany czyli galaretka z herbaty. wpadłam na ten pomysł kilkanaście lat temu, kiedy jako nastolatka odchudzałam się. wystarczy zaparzyć mocną herbatkę owocową (z 2-3 torebek), dodać do niej 3-4 łyżeczki żelatyny (w zależności czy chcemy uzyskać bardzo zbitą konsystencję żelek czy niekoniecznie), dokładnie wymieszać i odłożyć do ostygnięcia. później można włożyć do lodówki, żeby przyspieszyć proces tężenia. taka galaretka z herbaty świetnie smakuje, jest zdrowa ponieważ nie zawiera tych wszystkich dodatków, które mają gotowe galaretki i jest prawie bezkaloryczna. oczywiście jeżeli ktoś woli słodsze smaki można dodać cukru lub słodziku. galaretka z herbaty jest świetna solo, ale można jej użyć również do ciasta albo do przełożenia wafli. ja preferuję galaretkę z herbatki o smaku truskawkowym lub wiśniowym. jest bardzo intensywna, mocno owocowa i ma piękny, czerwony kolor.

    OdpowiedzUsuń
  2. The post is so wondeful! I love it so much:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  3. HERBACIANE BABECZKI Z JABŁKAMI
    /przepis własny/
    /6 babeczek/

    pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    pół szklanki mąki owsianej
    45 g (trzy łyżki) mąki kokosowej
    2 jajka
    około 200 ml naparu z herbaty Teekane Ginger&Lemon
    4 łyżki syropu klonowego
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    dwa małe obrane jabłka (ok. 250 g)
    2 łyżki oleju kokosowego
    250 g jogurtu greckiego
    3 łyżki płatków crunchy
    2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

    W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłka pokroić w drobną kostkę.
    Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej).
    Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki jabłek i orzechy włoskie.
    Dno każdej z natłuszczonych 6 foremek posypać crunchy.
    Ciasto przelać do foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego!

    Zdjęcie: http://4.bp.blogspot.com/-jyiLjkHpOlY/VlzcE7KniVI/AAAAAAAAKdk/yqC_qkTM20k/s1600/PB216366.jpg

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja próbuję swoich sił. Bo te herbaty kocha moja cała rodzina. A ja marzę o tej książce :)

    Swoje zgłoszenie dodaję przez portal "Durszlak" :)

    Pozdrawiam wspaniały blog. Wasze zdjęcia są fenomenalne. W ogóle jestem od dłuższego czasu zachwycona całą oprawą bloga i sercem wkładanym w przepisy. Będę częściej komentować, bo tak obserwuje po cichu ;)Zapraszam też do mnie w odwiedziny. A w szczególności na 2 KONKURSY (w bocznej szpalcie bloga znajdują się przekierowania do konkursów, nie podaję linków bo nie chce spamować).

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje 2 ulubione herbaty Tekkane to pomarańczowa oraz korzenna (tzw. Winter Time).

    Przepisy :
    Herbaciana owsianka pomarańczowa z gorzką czekoladą i malinami :

    50 g płatków owsianych,
    100 ml naparu herbaty pomarańczowej Tekkane
    100 ml waniliowego mleka ryżowego

    Na wierzch : kawałki roztapiającej się gorzkiej czekolady, maliny (o tej porze roku tylko mrożone)

    Płatki zalewamy wrzącym naparem herbacianym, odstawiamy na 4-5 minut do napęcznienia. Po tym czasie dolewamy mleko i gotujemy do zgęstnienia. Na wierzchu układamy kawałki gorzkiej czekolady oraz maliny.


    Herbaciane pancakes korzenne z miodem i orzechami (z herbatką Winter Time) :
    Przepis :
    1 dojrzały banan,
    1 jajko,
    50 ml naparu herbacianego (Winter Time),
    1/4 szklanki mleka,
    1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika + po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i kardamonu,
    1/2 szklanki + 1-2 łyżki dowolnej mąki (w zależności od konsystencji ciasta),
    szczypta soli

    Banana rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy rozbełtane jajko, przyprawy, sól, napar herbaciany oraz mleko. Mieszamy dosypując mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być raczej gęste). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy oblane miodem bądź syropem korzennym z dużą ilością orzechów na wierzchu.

    Orkiszowe muffinki dyniowe z gruszką i orzechami laskowymi (na herbatce Winter Time) :

    Przepis (6-7 sztuk) :
    3-4 łyżki puree dyniowego,
    1/2 bardzo dojrzałego banana (mój był wręcz czarny),
    1 gruszka,
    1 jajko,
    1/4 szklanki naparu korzennej herbatki Tekkane,
    1/5 szklanki mleka (użyłam waniliowego ryżowego),
    1 płaska łyżeczka cynamonu,
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    ok 1/2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa),
    garść orzechów laskowych na wierzch

    Banana rozgnieść widelcem na papkę, połączyć z puree. Dodać rozbełtane jajko, napar hrbaciany, mleko, przyprawy, pokrojoną na kawałki gruszkę, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec ok 15 minut w 200 * C.

    Owsianka na waniliowym mleku ryżowym z makiem i duszonym jabłkiem, karmelizowaną mandarynką, bakaliami oraz orzechami - przepis jak wyżej, tylko z dodatkiem maku podczas gotowania i innymi dodatkami na wierzchu (z herbatką korzenną)

    Pudding chlebowy z croissantów (z herbatką Magic Moments) z rumem i rodzynkami
    4 croissanty z poprzedniego dnia
    2 łyżki cukru (najlepiej brązowego albo waniliowego)
    50 ml śmietany kremówki
    80 ml mleka
    80 ml mocnego naparu herbacianego Magic Moments
    1 jajko
    rodzynki
    rum do namoczenia rodzynek (i 2-3 łyżki jako dodatek do zalewy)
    2 łyżki cukru brązowego do posypania puddingu

    Odrobiną masła wysmarować foremkę. Croissanty poszarpać na mniejsze kawałki. Ułożyć je w foremce, skośnie, by na siebie zachodziły.
    Rodzynki zalać rumem do nasączenia. Jajko rozbić dokładnie mikserem z mlekiem, herbatą, śmietanką, cukrem. Rogaliki zalać masą, posypać rodzynkami, a następnie warstwą brązowego cukru. Lekko przycisnąć, odstawić na 10 minut.

    Piec około 30 minut w temperaturze 170ºC.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja polecam włoską tradycję w nowoczesnym, aromatycznym i pysznym wydaniu czyli Herbaciana panna cotta z sosem jagodowym
    Sos:
    ½ szklanki jagód w syropie lub szklanka mrożonych
    Sok z 1 pomarańczy
    ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 ml wody
    Herbaciana panna cotta
    2 łyżeczki herbaty Forest Fruits TEEKANNE
    50 ml wody
    200 ml śmietany kremówki
    200 ml mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki brązowego cukru

    W kubku zalewamy 50 ml wody 2 łyżeczki herbaty i parzymy ją pod przykryciem około 5 minut. Odcedzamy i przelewamy do rondelka. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko, dodajemy cukier brązowy i całość podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru.
    W miseczce rozpuszczamy żelatynę zgodnie ze wskazówkami producenta. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do rondelka cały czas energicznie mieszamy śmietanowo-herbacianą masę tak aby nie powstały grudki. Masę przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa zastygła.
    Przygotowujemy sos: Na patelnie przekładamy jagody ( jeśli mamy mrożone to kilka zostawiamy do dekoracji ), wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę i cukier i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie sos powinien trochę się zredukować a jagody lekko zmięknąć. Jeśli sos jest zbyt rzadki zaprawiamy go wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprawiamy do smaku cukrem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny – sos powinien być słodki ale delikatnie kwaskowy.
    Panna cottę przekładamy na talerze ( aby łatwiej wyjąc panna cottę z miseczki można ją na parę sekund włożyć do gorącej wody ), polewamy sosem jagodowo-pomarańczowym i dekorujemy jagodami i skórką pomarańczową, serwujemy od razu.

    OdpowiedzUsuń
  7. chleb wieloziarnisty pszenno-żytni z earl greyem

    Jak to jest zrobione?
    150 g mąki tortowej T450
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650
    150 g mąki żytniej razowej T2000
    25 g drożdży
    6-7 łyżek suszonej pokrzywy
    1 saszetka herbaty Teekanne earl grey
    50 g pestek dyni
    50 g nasion słonecznika
    2 łyżki siemienia lnianego
    1,5 łyżki babki płesznik
    1 garstka suszonych śliwek
    woda
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i odrobiny wody przygotowuję zaczyn drożdżowy. Odstawiam na 10-15 minut, żeby drożdże ruszyły.
    Pozostałe mąki przesiewam. Dodaję pokrzywę, earl grey, suszone owoce, przyprawy i ziarna. Mieszam dokładnie.
    Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam po trochu wody i mieszam do momentu, aż konsystencja będzie ciągle lepka, zwarta, ale ciągle dość łatwa do mieszania łyżką. Odstawiam na około 45-60 minut.
    Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat. Zakładam kopertowo 2-3 razy i obtaczam w mące. Odstawiam na 20-30 minut.
    Piekarnik rozgrzewam do 225 stopni Celsjusza. W środku ustawiam naczynie, w którym będzie pieczony chleb.
    Ciasto przekładam do gorącej formy.
    Piekę 30 minut pod przykrywką.
    Po pół godzinie zdejmuję pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 10 minut.
    Studzę chleb na kratce. Jak wystygnie owijam szczelnie folią spożywczą i trzymam w temperaturze pokojowej lub chłodnym miejscu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka "Herbata w torebkach"

    Niezwykle pomysłowe ciastka w kształcie herbaty w torebkach. Naprawdę, można się pomylić :) Zapewniam, że goście będą zachwyceni. Polecam!










    Składniki:




    100 g masła
    1 ½ szkl. mąki pszennej
    4 łyżki cukru pudru (lub wiecej)
    1 żółtko
    1 torebka owocowej herbaty Teekane World of Fruits
    łyżka soku z cytryny
    szczurki z torebek herbacianych


    Przygotowanie:

    1. Herbatę wysypać z torebki, zalać 1 łyżką wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Masło posiekać z cukrem, żółtkiem i mąką, a następnie podzielić na 2 części (jedną większą, drugą mniejszą). Do jednej dodać łyżkę oliwy i sok z cytryny, a do drugiej ostudzoną herbatę i łyżkę oliwy. Oba ciasta szybko zagnieść, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 60 minut w lodówce.

    2. Po tym czasie część bez herbaty cienko rozwałkować. Za pomocą ostrego noża wykrawać kształty torebek herbacianych. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować część z herbatą. Za pomocą ostrego noża wykrawać małe prostokąty (będą one nadzieniem herbatek). Ułożyć je w dolnej części ciastek w kształcie torebek. Dobrze po przyklejać. U góry każdego ciastka zrobić małą dziurkę na sznureczek (np. wykałaczką) Tak uformowane ciastka schłodzić w lodówce około 10-15 minut, aby podczas pieczenia się nie rozlały na blaszce.

    3. Piec w 180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Sznurki z herbaty przewlec przez ciastka. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl
    Zdjęcie wysłałam w wiadomości prywatnej na FB :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Imbirowy ryż

    Taki ryż stanowi idealny dodatek do dań azjatyckich. Szybkie i aromatyczne :)

    Składniki
    1 torebka ryżu
    2 torebki herbaty Ginger & Lemon Teekanne
    odrobina octu ryżowego
    1 łyżka sosu sojowego

    Torebkę ryżu, herbatę, sos sojowy przekładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości ryżu. Ryż odcedzamy mieszamy z odrobiną octu ryżowego.

    Anna Król
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Dietetyczna herbaciana galaretka z owocami

    Składniki: (Na 2 duże desery lub 4 małe)
    3 torebki herbaty owocowej (Teekanne Citrus Fruits)
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki żelatyny (lub zgodnie z informacją na opakowaniu)
    4 tabletki słodziku (cukier lub stewia, fruktoza, ksylitol)

    Herbaty zalewamy w większym naczyniu 0,4 l wrzątku. Czekamy aż herbata puści aromat. Wyjmujemy torebki. Dodajemy słodzik i mieszamy do jego rozpuszczenia. Kolejno wsypujemy żelatynę i mieszamy. Po kilku minutach żelatyna się rozpuści. Galaretkę przelewamy do 2 dużych lub 4 małych pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami.

    Zdjęcie na http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/01/dietetyczna-herbaciana-galaretka-z.html

    Anna Król
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa z łososia w zalewie z herbaty jaśminowej

    Składniki dla 2 osób:
    1 woreczek ryżu
    200 g łososia ze skórą lub innej ulubionej ryby lub kurczaka
    1/2 puszki fasoli
    garść szczypiorku z cebuli dymki
    400 ml gorącej wody
    2 saszetki herbaty Teekanne Green Tea&Jasmine

    Ugotowamy ryż nakładam do miseczek. Łososia oczyszczamy z ości, smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Ściągamy skórkę i kroimy na mniejsze części. Przekładamy wszystko do miseczek z ryżem. Dodajemy fasolkę i posiekaną dymkę. Całość zalewamy gorącą zaparzoną herbatą. Zupę przed podaniem można posypać podprażonym sezamem lub doprawić sosem sojowym.

    Anna Król
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam:)
    Jak zobaczyłam ten konkurs to nie mogłam się powstrzymać od dodania przepisu, niestety wpis zobaczyłam dopiero po świetach więc przepis bez zdjęcia.

    Herbaciano-cytrusowy tort
    Ciasto:
    6 jajek
    1.5 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    Masa:
    70 dag mandarynek
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka żelatyny1 szklanka mocnej i dobrej herbaty
    Bita śmietana:
    1/2 litra śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    20 dag białej czekolady
    dodatkowo herbata do nasączenia ciasta
    Wykonanie:
    Ciasto:
    Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczyty soli i 6 łyżkami wody do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać, aż powstanie sztywna beza. Następnie delikatnie wymieszać ją z żółtkami jajek i z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec dodać olej. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp, 190 st ja piekłam na "oko" bo kolejny raz zapomniałam sprawdzić czas.
    Masa:
    Mandarynki obrać ze skórek i zmiksować oraz wymieszać z cukrem. W gorącej herbacie rozpuścić żelatynę i wlać do mandarynek, wymieszać i odstawić, aby nam troszkę zgęstniało.
    Śmietana:
    Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i ubić razem ze śmietaną do ubitej na sztywno śmietany dodać białą czekoladę startą na drobnych oczkach tarki, wymieszać. (gdyby dla kogoś była za mało słodka śmietana to oczywiście może ją dosłodzić)
    Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je herbatą, następnie jeden krążek ułożyć ponownie w formie w której to piekliśmy i wyłożyć na nim całą, gęstą masę mandarynkową na to połowę bitej śmietany i przykryć drugim krążkiem ciasta, wstawić do lodówki do zastygnięcia ciasta, kiedy ciasto zastygnie wyjąć je z formy i ozdobić resztą bitej śmietany, można jeszcze użyć innych dekoracji, wtedy ciasto nabierze odświętnego wyglądu
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń

  13. Herbaciane babeczki owsiane z owocami
    Składniki: (na 5 sztuk)

    1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    2 łyżeczki miodu (użyłam gęstego)
    3/4 jogurtu naturalnego typu greckiego
    1/3 szklanki wody + 1 saszetka owocowej herbaty (wykorzystałam herbatę o wyrazistym smaku czereśni i truskawki)
    1 jajko
    około 4-5 łyżeczek mrożonych jagód

    * należy użyć herbaty o wyrazistym, mocnym owocowym smaku

    Przygotowanie:

    Do miski wsypujemy 3/4 szklanki płatków owsianych, dodajemy jogurt wymieszamy dokładnie z miodem oraz wbijamy całe jajko. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników.

    Owocową herbatę zaparzamy w 1/3 szklance wody. Napar powinien być mocny!

    Zaparzoną, przestudzoną herbatę dodajemy do miski wraz z resztą płatków owsianych (3/4 szklanki). Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.

    Masę wykładamy łyżką do przygotowanych papilotek na muffinki. Na wierzch każdej owsianej babeczki wykładamy mrożone jagody lekko wciskając je w ciasto.

    Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Upieczone babeczki powinny być zwarte, ale wierzch nie powinien być mocno przypieczony.

    Babeczki najlepiej smakują podane jeszcze ciepłe. Miękkie w środku, syte z wspaniałą owocową nutą.

    Smacznego

    PRZEPIS DODAŁAM W CZASIE TRWANIA KONKURSU DO AKCJI NA DURSZLAKU

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdrowe smoothie na bazie zielonej herbaty

    Zdrowe smoothy na bazie zielonej herbaty

    Składniki: (na 2 porcje)

    1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty / zamiennie można użyć herbaty miętowej
    3 średnie banany
    1 kiwi
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Przygotowanie:

    Zaparzamy zieloną herbatę w jednej szklance wody. Odstawiamy. Do przygotowania smoothie używamy lekko ciepłej herbaty lub całkowicie zimnej.

    Wlewamy herbatę do misy blendera. Dodajemy obrane i pocięte na mniejsze części kiwi oraz trzy obrane i pocięte na kawałki banany. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko razem miksujemy.

    Przelewamy do wysokich szklanek i podajemy.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  15. I choć upałów nie ma, to zapraszam na mrożoną miętowo-cytrynową herbatę z owocami i truskawkowymi kostkami lodu
    Składniki:

    2 saszetki herbaty miętowej z cytryną lub tradycyjna miętowa
    1 1/2 szklanki wody do zaparzenia herbaty
    1/2 cytryny
    3-4 mrożone truskawki
    4-5 truskawkowych kostek lodu*

    Przygotowanie:

    Dwie saszetki herbaty zaparzamy w 1 1/2 szklance wody. Przelewamy do wybranego pucharka, w którym podamy naszą herbatę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Do jeszcze ciepłej herbaty dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę oraz mrożone truskawki. Dodając mrożone truskawki do ciepłej herbaty wzbogacamy ją o delikatnie truskawkowy smak (owoce się rozmrażają, puszczając sok), jednocześnie ją schładzając.

    Na koniec do naszej herbaty dodajemy truskawkowe kostki lodu i od razu podajemy.

    * Aby przygotować truskawkowe kostki lodu wystarczy zamrozić w woreczkach na lód niegazowaną wodę mineralną wymieszaną z sokiem truskawkowym lub syropem truskawkowo-miętowym. Warto mieć w zanadrzu takie kosteczki, bo nie dość, że są urocze, to jeszcze wzbogacają smak każdego napoju.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdrowy miksy owocowy z jarmużem- idealny po sylwestrowych szaleństwach:
    Składniki:

    1/2 szklanki zaparzonej herbaty ziołowej
    7 truskawek (mogą być mrożone)
    1 mała garść jarmużu
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 średniej wielkości banana

    Przygotowanie:

    W szklance zaparzamy herbatę. Odstawiamy do wystudzenia. Do misy blendera wkładamy truskawki, 1/2 banana oraz jarmuż. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz 1/2 szklanki zaparzonej, chłodnej herbaty. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do dwóch małych lub jednej dużej szklanki. Podajemy dowolnie ozdobione.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  17. Fit sałatka z kurczakiem w herbacianym dresingu

    To jedna z tych sałatek, które poza walorami smakowymi i zdrowotnymi mają jeszcze jedna zaletę - są proste w wykonaniu.

    Składniki:

    1 pierś z kurczaka
    1 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
    1 1/2 łyżeczki bazylii
    szczypta pieprzu ziołowego i soli
    1/2 cytryny
    4 duże rzodkiewki
    100 g sałaty (miks ulubionych sałat)
    4 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
    2 1/2 łyżeczki bazylii
    1 1/2 łyżki naparu z herbaty np. Fit&Slim Teekanne

    Dodatkowo:

    Folia do pieczenia w piekarniku

    Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka kroimy na plastry. Przygotowane kawałki z nacieramy delikatnie słodką papryką i bazylią, doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do folii do pieczenia ułożonej na blasze z piekarnika. Skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny. Uwaga zamkniętą folię należy poprzebijać w kilku miejscach np. wykałaczką. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.

    Do miski wkładamy mieszankę ulubionych sałat (lekko porwane, umyte liście). Dodajemy pociętą w talarki rzodkiewkę. Upieczone i wystudzone plastry z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z sałatą i rzodkiewką.

    W szklance przygotowujemy dresing do sałatki. Łączymy jogurt naturalny z naparem z herbaty oraz suszoną bazylią. Polewamy sałatkę.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  18. Korzystając z okazji chciałabym życzyć udanej szampańskiej zabawy sylwestrowej i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. A na koniec "Zdrowe i dietetyczne śniadanie - czyli płatki jaglane i herbata Teekanne w owocowym towarzystwie":
    Składniki: (na 2 duże pucharki)

    1 1/2 szklanki zaparzonej herbaty Detox&Slim firmy Teekanne lub ulubionej owocowej np. pomarańczowej
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka płatków jaglanych
    1/2 szklanki pokrojonego kiwi
    1/2 szklanki pokrojonej pomarańczy
    1/2 szklanki innych owoców np. jagody, truskawki itp.
    1 łyżka miodu lub innego zdrowego "słodzidła"

    Przygotowanie:

    Zaparzamy herbatę , odstawiamy do przestudzenia. Do garnka z grubszym dnem przelewamy 1 1/2 szklanki zaparzonej herbaty oraz 1/2 szklanki wody z łyżką miodu, mieszamy. Wsypujemy szklankę płatków jaglanych i gotujemy na wolnym ogniu około 4 minuty, mieszając.

    Do przygotowanych pucharków układamy mieszankę owoców, ugotowane płatki i znów owoce. Podajemy.

    Smacznie, zdrowo
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  20. Ode mnie propozycja obiadowa. Łosoś w zielonej herbacie z ryżem i surówką z selera.

    Przygotowanie łososia (inspiracja od niezawodnego Jamiego Olivera):
    - filety z łososia
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek
    - 2 torebki zielonej herbaty Teekane

    Filety opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zieloną herbatą. Smażyć na oliwie na rumiany kolor. W wersji light można je przygotować również w piekarniku (piec ok 20 min w 180 stopniach).

    Do ryby polecam ryż przyprawiony kurkumą (pod koniec gotowania dodać odrobinę przyprawy)oraz surówkę z selera.

    Do przygotowania surówki potrzebujemy:
    - główkę średniego selera
    - 2 jabłka
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - sok z cytryny
    - łyżeczka cukru
    - kilka rodzynek i orzechów włoskich
    - natka pietruszki do dekoracji

    Seler i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt, cukier, rodzynki i orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Udekorować natką pietruszki.

    Szybki, smaczny i zdrowy obiad gotowy.

    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  21. Ode mnie propozycja obiadowa. Łosoś w zielonej herbacie z ryżem i surówką z selera.

    Przygotowanie łososia (inspiracja od niezawodnego Jamiego Olivera):
    - filety z łososia
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek
    - 2 torebki zielonej herbaty Teekane

    Filety opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zieloną herbatą. Smażyć na oliwie na rumiany kolor. W wersji light można je przygotować również w piekarniku (piec ok 20 min w 180 stopniach).

    Do ryby polecam ryż przyprawiony kurkumą (pod koniec gotowania dodać odrobinę przyprawy)oraz surówkę z selera.

    Do przygotowania surówki potrzebujemy:
    - główkę średniego selera
    - 2 jabłka
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - sok z cytryny
    - łyżeczka cukru
    - kilka rodzynek i orzechów włoskich
    - natka pietruszki do dekoracji

    Seler i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt, cukier, rodzynki i orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Udekorować natką pietruszki.

    Szybki, smaczny i zdrowy obiad gotowy.

    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja może zaproponuję pyszne lody które smakują zarówno latem jak i zimą.
    LODY PIERNIKOWE Z HERBATKĄ TEEKANE
    Składniki:
    2 herbatki TEEKANE o smaku granatu
    200 ml mleka 3,2%
    200 ml śmietanki kremówki
    1/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    100 g pierniczków
    50 ml rumu

    Sposób przygotowania:
    2 torebki herbaty zaparzyć w 150 ml wody tak aby powstał mocny wywar.
    Mleko ze śmietanką i wywarem herbacianym przelać do garnka i zagotować.
    W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem ora cukrem waniliowym na puszystą masę.Połowę zagotowanego mleka przelać do masy jajecznej i energicznie wymieszać. Następnie mieszankę przelać z powrotem do drugiej połowy mleka. Postawić na ogniu do zgęstnienia masy, cały czas mieszając (Masa nie może się zagotować!)Wystudzić do temperatury lodówkowej.
    Wystudzoną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji producenta.
    Na koniec produkcji lodów dodać rum oraz pokruszone pierniczki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do pojemnika na lody i zamrażać przez kilka godzin.
    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń