Skład
- 50 dag białego sera (my użyliśmy półtłustego)
- 50 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Wykładamy go na stolnicę. Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, tj. jajka, sodę, cukier i zagniatamy ciasto. Wałkujemy z niego placki grubości 0,5-1cm i wykrawamy z nich małym kieliszkiem kółka. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich szklanką kółka - i tak aż skończy nam się całe ciasto.
Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy kółeczka z ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem.
Przeurocze te pączucie:)
OdpowiedzUsuńCudowne pączusie :) Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń