10/24/2015

10/24/2015

Pączuszki serowe




Skład
  • 50 dag białego sera (my użyliśmy półtłustego)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki cukru
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Wykładamy go na stolnicę. Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, tj. jajka, sodę, cukier i zagniatamy ciasto. Wałkujemy z niego placki grubości 0,5-1cm i wykrawamy z nich małym kieliszkiem kółka. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich szklanką kółka - i tak aż skończy nam się całe ciasto. 
Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy kółeczka z ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem. 
 

2 komentarze: