10/25/2015

10/25/2015

Orkiszowa pizza z mozarellą i świeżą rukolą





Skład 
Ciasto:

  • 30 dag mąki orkiszowej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru



Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku



Dodatki:

  • 2 opakowania mozzarelli
  • 15 dag ulubionej wędliny (np. szynki)
  • 1 średniej wielkości cebula 
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • około 15 dag pieczarek
  • rukola


Zaczynamy.



Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także przyprawy i dokładnie mieszamy.




Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy z niego okrągły placek, który smarujemy sosem i wykładamy na niego dodatki: pokrojoną paprykę, pieczarki, wędlinę, cebulę, kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200C piekarnika i pieczemy przez ok. 20minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch pokrojoną w plasterki mozzarellę i ponownie zapiekamy do rozpuszczenia sera (około 5minut). Przed podaniem wykładamy na wierzch pizzy garść świeżej rukoli. Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym.



4 komentarze: