Skład
Ciasto:
- 30 dag mąki orkiszowej (można zastąpić mąką pszenną)
- 5 dag drożdży świeżych
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
Sos
pomidorowy:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 2 opakowania mozzarelli
- 15 dag ulubionej wędliny (np. szynki)
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- około 15 dag pieczarek
- rukola
Zaczynamy.
Drożdże rozpuszczamy w kilku
łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki,
dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy
ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W
tym czasie
przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem,
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także przyprawy i
dokładnie mieszamy.
Gdy
ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy z niego okrągły placek, który
smarujemy
sosem i wykładamy na niego dodatki: pokrojoną paprykę, pieczarki, wędlinę, cebulę, kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200C
piekarnika i pieczemy przez ok. 20minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch pokrojoną w plasterki mozzarellę i ponownie zapiekamy do rozpuszczenia sera (około 5minut). Przed podaniem wykładamy na wierzch pizzy garść świeżej rukoli. Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym.
Jaka piekna stolnica... :) Dawno juz nie jadlam pizzy... Wpraszam sie na kawalek :)
OdpowiedzUsuńCudowna! <3
OdpowiedzUsuńFantastyczne kolory, musiała być pyszna:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, cudo!
OdpowiedzUsuń