Skład
- 5 świeżych, dojrzałych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- 15 dag tartego żółtego sera
- 1 mała cukinia
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- 1 suszona papryczka chilli
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory nacinamy na wierzchu nożem, wkładamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w nim około 3minuty, po czym odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę (pozbawiając je szypułek), odkładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Paprykę i cukinię kroimy wg uznania (my pokroiliśmy na cienkie paski).
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy, szklimy na patelni. Następnie dodajemy odsączone sitku pomidory, a także paprykę i cukinię. Wszystko smażymy przez około 5-7minut. Wówczas dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (nie trzeba dodawać całej), solimy i ewentualnie pieprzymy do smaku. Dodajemy ser żółty i całość mieszamy. Następnie na wierzch wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na minimalny ogień na około 5minut (nie mieszamy).
Po tym czasie jajka powinny się już ściąć, wierzch dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z grzankami, ulubionym pieczywem, chlebkami naan itp.
Mmm smakowicie wygląda zawartość tej patelni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie, szczególne w chłodne jesienne dni)
OdpowiedzUsuń