9/14/2015

9/14/2015

Szakszuka z jajkiem




Skład
  • 5 świeżych, dojrzałych pomidorów 
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • 1 mała cukinia
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Pomidory nacinamy na wierzchu nożem, wkładamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w nim około 3minuty, po czym odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę (pozbawiając je szypułek), odkładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Paprykę i cukinię kroimy wg uznania (my pokroiliśmy na cienkie paski). 

Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy, szklimy na patelni. Następnie dodajemy odsączone sitku pomidory, a także paprykę i cukinię. Wszystko smażymy przez około 5-7minut. Wówczas dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (nie trzeba dodawać całej), solimy i ewentualnie pieprzymy do smaku. Dodajemy ser żółty i całość mieszamy. Następnie na wierzch wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na minimalny ogień na około 5minut (nie mieszamy).

Po tym czasie jajka powinny się już ściąć, wierzch dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z grzankami, ulubionym pieczywem, chlebkami naan itp.



2 komentarze:

  1. Mmm smakowicie wygląda zawartość tej patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to danie, szczególne w chłodne jesienne dni)

    OdpowiedzUsuń