9/18/2015

9/18/2015

Indyk w pomidorach z bekonem




Skład
  • około 70 dag piersi z indyka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • 20 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Indyka kroimy na kilka części (6-7), każdą z nich doprawiamy solą i pieprzem a następnie każdą owijamy plasterkiem wędzonego boczku. Patelnię z niewielką ilością oleju rozgrzewamy, po czym  podsmażamy na niej owinięte w boczek kawałki indyka (po około 3minuty z jednej strony - tak aby boczek nabrał ładnego koloru).

Pomidory nacinamy na wierzchu nożem, wkładamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w nim około 3minuty, po czym odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę (pozbawiając je szypułek), odkładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Paprykę kroimy w paseczki lub dość grubą kostkę.


Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy, szklimy na patelni. Następnie dodajemy odsączone na sitku pomidory, a także paprykę. Wszystko smażymy przez około 5-7minut. Wówczas dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (nie trzeba dodawać całej), solimy i ewentualnie pieprzymy do smaku. Następnie na pomidorach układamy kawałki mięsa, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze przez kilka minut, aby indyk "doszedł". Gdy mięso będzie już miękkie całość dekorujemy świeżymi listkami bazylii. 


Podajemy z kaszą, ryżem, lub ziemniakami.


3 komentarze: